13 січня 2011
Тексти

1991: радянські війська штурмують телевежу в Вільнюсі

Відеохроніка прориву радянського спецназу у Вільнюську телевежу в січні 1991 року. Беззбройні громадяни проти танків і автоматів захищають незалежність, яку Литва проголосила першою з республік СРСР. 15 трупів.

Залишилося 253 Герої України. Хто вони?

Найбільшими героями наші президенти вважають категорію громадян, яку можна охарактеризувати як "управлінці" - ректори, генеральні і просто директори, голови спостережних рад, начальники та інші керівники. Їх 145 із 254 нагороджених.
Коротко

Польський прем'єр вимагатиме від Росії врахування польської думки

Польща добиватиметься від Росії врахування зауважень польських експертів до підготовленного росіянами рапорту причин Смоленської авіакатастрофи.

Анонс: усіх Василів кличуть на вручення премії ім. Василя Стуса

Шанувальників української культури запрошують до Київського міському будинку вчителя (Центральна Рада) в четвер, 14 січня, на 18 годину.

Керівник українського загону оборони Вільнюса протестує проти шенгенських віз

Один із співкерівників Українського студентського загону, який обороняв Вільнюс від нападу радянських військ у січні 1991 року, Микола Поліщук відмовився їхати на ювілейні заходи у Литві на знак протесту проти візової політики Євросоюзу.

Забужко і Кальницький звернуться до Януковича щодо забудови

14-го січня, у п'ятницю, об 11:00 в представництві РІА Новини в Україні (вул. Станіславського, буд.3, оф. 50) відбудеться прес-конференція української творчої інтелігенції з вимогою зупинити знищення культурної та історичної спадщини Києва.

Якби не втручання ЗМІ, музей УНР міг би тихо вмерти

Музей УНР у Києві міг би "тихенько померти", якби преса не привернула до цього увагу. Про це в інтерв'ю УНІАН повідомив директор Фонду імені Ольжича, один з ініціаторів створення цього музею Сергій Кот.

В Таллінні відкриється музей КДБ

В одному з найвідоміших за часів СРСР талліннському готелі "Віру" у четвер відкривають музей КДБ, присвячений роботі радянської спецслужби в цьому готелі.

В країні немає центру вироблення спільної історичної політики - історик

Історик Юрій Шаповал, коментуючи повідомлення про скасування рішенням суду указу про присвоєння Степану Бандері звання Героя України, зауважив, що "не в судах такі питання вирішуються".

Українцю не дали вивезти колекцію соціалістичних марок (ФОТО)

Митники спільно з прикордонниками виявили спробу незаконного вивезення 363-х марок, що можуть становити культурну, історичну та колекційну цінність.

Депутати західних рад готують спільну резолюцію по Бандері

У четвер депутати Львівської обласної ради та Львівської міської ради спільно проведуть позачергову сесію прямо біля пам’ятника Бандері.

Литовці відзначають 20-річчя штурму радянськими військами Вільнюської телевежі

На заходи на честь 20-річчя подій у Вільнюській телевежі 13 січня 1991 року в литовську столицю запросили учасників цих подій з Литви та зарубіжжя, в тому числі з України.

СПРАВУ БАНДЕРИ-ГЕРОЯ ЩЕ НЕ ЗАКІНЧЕНО - АДВОКАТ

Адвокат Степана Бандери-молодшого Роман Орєхов каже, що інформація на сайті президента Януковича про скасування рішенням суду указу "Про присвоєння Степану Бандері звання Герой України" - відверта маніпуляція громадською думкою.

Російський диспетчер дезінформував екіпаж Ту-154 Качинського - поляки

Диспетчери Смоленського аеродрому надавали пілотам польського урядового літака 10 квітня 2010 року невірну інформацію про правильність курсу посадки.