16 січня 2012
Тексти

До питання про ідеологію Організації українських націоналістів

Обговорюючи проблеми еволюції ідеології ОУН треба також брати до уваги той факт, що ця організація ніколи de-facto не існувала як єдина, цілісна спільність. Донцов, Сціборський, Вассіян, Андрієвський, Ленкавській, Стецько, Бандера та інші...

Заборонити металошукачі. Чи порятує це археологічні скарби?

Пропонується запровадити кримінальну відповідальність за використання металодетекторів чи будь-якого іншого пошукового обладнання за відсутності дозволу. Інакше - штраф 17 тисяч грн із конфіскацією приладу або до 5 років тюрми.
Коротко

Під Черніговом обговорять війну в Україні у 1917-19 рр.

Під Черніговом відбудеться науково-практична конференція "Громадянська війна. На фронтах України".

У Дніпропетровську посперечалися, вшановувати Петровського чи ні

Дніпропетровські політики влаштували перепалку під час проведення в місті круглого столу з приводу оцінки діяльності Григорія Петровського (на честь якого названо Дніпропетровськ).

Депутати хочуть продати Юсупівський палац у Криму

Верховна Рада проголосувала за виключення зі списку заборонених до приватизації об’єктів Юсупівського палацу в Кореїзі біля Ялти.

Штаб-квартира керівника "Штазі" стала музеєм

Штаб-квартира колишнього глави "Штазі" Еріха Мільке в Берліні стала доступною для громадськості.

Греко-католики не планують святкувати Різдво 25 грудня

В Української греко-католицької церкви (УГКЦ) наразі відсутні ініціативи з переходу до святкування Різдва 25 грудня.

Російський історик розкаже про російський неототалітаризм - анонс

Журнал "Український тиждень" та книгарня "Є" запрошують на київську лекцію історика Юрія Афанасьєва "Природа і суть російського неототалітаризму".

У Польщі засудили чиновника соціалістичних часів - за військовий стан 1981-го

У Варшаві завершився процес у справі двох колишніх високопоставлених осіб, відповідальних за введення в Польщі воєнного стану в році 1981 році.

Як виглядають табори ГУЛАГу сьогодні - виставка

17 січня 2012 р. о 13.00 у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" відбудеться відкриття фотовиставки "Відрядження в один кінець: Колима/ ГУЛАГ/ Аляска" – про минуле сталінських концтаборів та про те, як виглядають сьогодні ці закинуті місця.

У Чернігові приберуть суржик із назв вулиць

У Чернігові назви ряду вулиць узгодять з українським правописом. Відповідне рішення прийняла комісія з упорядкування найменувань вулиць міста під керівництвом секретаря міської ради Олега Шеремета.

Книги з історії, які варто прочитати у 2012-му році

Журнал The Economist склав список найкращих книг 2011 року, вартих прочитання. Серед них - кілька історичних. На відміну від позаминулого року, про Україну там не йдеться. Зате є про Хрущова.