Спецпроект

Заборонити металошукачі. Чи порятує це археологічні скарби?

Пропонується запровадити кримінальну відповідальність за використання металодетекторів чи будь-якого іншого пошукового обладнання за відсутності дозволу. Інакше - штраф 17 тисяч грн із конфіскацією приладу або до 5 років тюрми.

7 листопада 2011 року в Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" (щодо охорони культурної спадщини) №9425, співавтором якого довелося виступити і мені.

Зазначеним законопроектом пропонується внести зміни до Законів України "Про охорону культурної спадщини" та "Про охорону археологічної спадщини", а також до Кримінального кодексу України з метою забезпечення належного захисту пам'яток археології від варварського розграбування.

Адже Україна володіє унікальною археологічною спадщиною. Українська земля, за оцінками науковців, на сьогоднішній день зберігає не менше 150 тисяч ще не знайдених пам'яток і предметів археологічної спадщини, які нещадно і практично безкарно розкрадаються.

Скарби. Ось яку красу знаходять у нашій землі (ФОТО)

Правове поле в цій сфері регулюється Законами України "Про охорону культурної спадщини" та "Про охорону археологічної спадщини"; Земельним Кодексом України і ратифікованою у 2003 році Європейською конвенцію про охорону археологічної спадщини.

Необхідно підкреслити, що кожен із вище зазначених законодавчих актів передбачав проведення наукової археологічної експертизи, що дозволило зберегти значну частину культурної (археологічної) спадщини від "сумлінних" забудовників, "чорних" археологів та просто любителів "походити з металошукачем".

Однак, з прийняттям 17 лютого 2011 року Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" №3038-VI законодавцем, на мою думку цілеспрямовано, було ліквідовано низку положень Законів України "Про охорону культурної спадщини" та "Про охорону археологічної спадщини" щодо обов'язкового проведення археологічних досліджень і, також, саме визначення "археологічна експертиза".

Таким чином, на практиці, значна частина археологічних об’єктів в Україні, переважно не досліджених, залишилася без механізму правового захисту.

Крім в українському законодавстві виникла чергова правова колізія - з одного боку, частина положень законодавчих актів України говорить про те, що при плануванні забудови міської та сільської території необхідно проводити археологічні дослідження, в тому числі наукову археологічну експертизу, а інша – про те, що в цьому немає необхідності.

На Подолі забудовники нищать археологічну пам'ятку

Незважаючи на наявну правову колізію у законодавстві України щодо питання проведення наукової археологічної експертизи, фахові експерти, поважні науковці, провідні археологи, представники влади акцентують увагу на необхідності проведення наукової археологічної експертизи при землевідводах  у обов’язковому порядку.

Міністерство культури України не залишилося осторонь вказаної проблеми, зобов’язавши місцеві органи влади призначати археологічні дослідження при землевідводах, в тому числі, проведення наукової археологічної експертизи (лист Міністерства культури України № 344/22/15-11 від 19.05.2011 року).

Але в ряді областей, таких, як Луганська, Івано-Франківська, Закарпатська, керівники управлінь культури трактують вище вказаний лист Міністерства культури України, який носить роз’яснюючий характер, як рекомендаційний.

При цьому, керівники управлінь культури за власної ініціативи прийняли рішення, відповідно до якого на території їхніх областей не потрібно проводити наукову археологічну експертизу. Саме в цих областях відтепер найбільше процвітає "чорна" археологія, зносяться давні поселення, кургани.

А в Криму кажуть, що місцевих "чорних археологів" покриває міліція

Тому законопроектом пропонується внести зміни до профільних законодавчих актів України в сфері охорони археологічної спадщини, а саме - статей 5, 6, 35 Закону України "Про охорону культурної спадщини", статей 1, 7, 9, 10, 12 Закону України "Про охорону археологічної спадщини", а також встановити відповідальність осіб, винуватих в порушенні законодавства шляхом внесення відповідних змін до статті 298 Кримінального кодексу України.

Зокрема, пропонується:

- визначити поняття "археологічна експертиза" (вид наукового археологічного дослідження, метою якого є виявлення археологічної спадщини, що здійснюється шляхом обстеження територій та водних об'єктів, вивчення архівних матеріалів та археологічних предметів, а також підготовка науково обґрунтованих експертних висновків  щодо наявності на обстежуваних територіях об'єктів археологічної спадщини, режимів їх використання, можливості та умов виконання містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, інших земляних і підводних робіт на об'єктах експертизи);

- встановити, що "проведення земляних (підводних) робіт на території місць бойових дій, місць загибелі бойових кораблів, морських та річкових суден, місць поховань померлих та померлих (загиблих) військовослужбовців (у тому числі іноземців), які загинули у війнах, внаслідок депортації та політичних репресій на території України, здійснюються за дозволом центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини при наявності кваліфікаційного документа згідно з програмами, погодженими з відповідним органом охорони культурної спадщини".

В Києві зникло 52 пам'ятки археології

Але найбільш обговорюваною у суспільстві новелою законопроекту стало внесення доповнень до статті 298 Кримінального кодексу України, якими пропонується запровадити кримінальну відповідальність за використання металошукачів, детекторів неоднорідності ґрунту чи будь-якого іншого пошукового обладнання або відповідної технології за відсутності передбачуваного законом дозволу, зареєстрованому у місцевому відділенні МВС України.

При порушенні цієї норми встановлена відповідальність у вигляді штрафу до 1000 неоподаткованих мінімумів з конфіскацією обладнання або позбавленням волі на строк до п’яти років.

Таким чином, фактично пропонується криміналізувати на рівні окремого складу злочину – найпоширеніший спосіб незаконного  проведення  археологічних  розвідок,  розкопок, інших земляних  чи  підводних робіт на  об'єкті археологічної спадщини, відповідальність за що передбачена чинною статтею 298 КК України.

Наразі металодетектори вільно продаються в Україні й безконтрольно використовуються громадянами для пошуку об’єктів археологічної спадщини, предметів військових поховань, металобрухту, тощо.

Як ІП взяла участь у безконтрольному використанні металодетектора

Значна частина громадян України володіють такими металодетекторами і, зрозуміло, що норми законопроекту їх схвилювали.

Підтвердженням цього стало цікаве листування та обмін аргументами з одним з представників громадських об’єднань, що представляють власників металодетекторів, яке наводжу без купюр:  

"1 лист.
Від кого: alex****
Кому: rbrtnk
Дата: 16 грудня 2011, 12:03:53
Тема: Запрос.

Здравствуйте Руслан.

Обращаюсь к вам, как к Главе общественной организации "Правозахисна організація "Спільна Мета", а также помощнику Нардепа ПР.

Я являюсь одним из учредителей Всеукраинской Федерации Спортивного Металодетекторного Поиска (ФСМП), сейчас документы находятся на стадии регистрации во всех областях Украины.
И очень обеспокоен тем, как вы, являясь, главой правозащитной организации, принимаете участие в разработке такого репрессивного законопроекта: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=41712 , который по своей сути - ограничивает права и свободы граждан независимой, демократической Украины.

Кабмін б'є на сполох з приводу "чорних археологів"

Ни в одной стране мира нет уголовной ответственности за использования металлодетекторов! Даже в такой тоталитарной стране как Белоруссия!

Знаете ли вы сколько человек в Украине занимается таким хобби как поиск с металодетектором? Отвечу вам около 70 000 тысяч человек.

Продвигая такой законопроект, вы ограничиваете права человека!

И в преддверии  выборов, вы настраиваете таким законопроектом - 70 000 человек - избирателей, против Партии Регионов!

Жду ваших комментариев.
С уважением
* [електронна пошта і прізвище автора є в редакції - ІП] Алексей.
Харьков.

2 лист.
От кого: "Ruslan BORTNIK"
Кому: alex****
Дата: 17 декабря 2011, 18:50:48
Тема: Re: Запрос.

Шановний Олексію,

Дякую Вам за Ваш лист та бажання обговорити норми внесеного законопроекту.

Разом з тим, звертаю Вашу увагу на те, що законопроект ініційований Інститутом археології НАН України. Законопроектом не забороняється використання металодетекторів взагалі, а лише при відсутності належного дозволу.

Нажаль безконтрольне використання металодетекторів в нашій країні призводить до масового розграбування об’єктів культурної та археологічної спадщини, осквернення місць військових поховань, сприяє незаконному обігу зброї та вибухових речовин.

У Луганську затримали нелегального археолога, який викопував зброю

Не ображайтесь, але люди, що використовують металошукачі, шукають не гриби і ягоди, які щороку виростають нові, а предмети старовини, металолом, або ж навіть лінії комунікації, і ця діяльність має бути впорядкована (не заборонена!).

Я не член ПР і ніколи ним не був, консультую депутатів різних фракцій і мене не цікавлять політичні наслідки про які Ви говорите, а - виключно збереження археологічної спадщини України та місць військових поховань. Разом з тим Ваше прохання обов’язково передам депутатам.

З Вашого дозволу та з метою суспільного обговорення зазначеної проблеми Ваш лист буде оприлюднено.

З повагою,
Голова ВГО "ПО "Спільна Мета"
Р.О. Бортнік  

3 лист.
Від кого: alex****
Кому: "Ruslan BORTNIK"
Дата: 22 грудня 2011, 00:24:41
Тема: Re: Запрос.

Шановний Руслан.

Дякуємо за ваш швидку відповідь.

Якщо існує кримінальна відповідальність за використання і зберігання металодетектора, а не адміністративна - то це означає заборонено! Прошу це відзначити.

Наведу аналогію. Вудки і мережі - можна купить в будь-якому місці, а також цим можна володіти і користуватися. Але якщо ви займаєтеся браконьєрським промислом - то це вже зовсім інше "дело" - адміністративна або кримінальна. Ну що ж тепер, заборонити вудки, мережі, рибальські снасті!?!?

"Чорні археологи" продають архів УПА за 500 тисяч (ФОТО)

Приблизно так само йдуть справи і з металодетекторами і хобі - пошук з мд. Будь-яка людина може копати з мд на своїй присадибній ділянці, у смузі пляжів, в місцях за погодженням з орендарями або господарями землі, на якій немає археологічних пам'ятників, тобто вони не внесені у всеукраїнський реєстр археологічної спадщини, на землі, де не було поховань і т.д.

Я повністю з вами згоден, люди, які зневажають археологічні пам'ятники, масові поховання всіх воєн - є злочинцями або за аналогією - браконьєрами і повинні бути притягнуті до кримінальної або адміністративної відповідальності!

Тільки скажу вам по досвіду, той, хто займається таким "промислом" може використовувати просто лопати і решето для просівання ґрунту і для цього навіть не треба володіти металодетектором, так як всі археологічні пам'ятники і поховання нанесені на карти. Тут потрібно боротися не з металодетекторами а з людьми - "браконьєрами" в цій області.

Так само я хотів відзначити той факт, що неодноразово люди з металодетекторам знаходять авіабомби та снаряди, викликають МНС або міліцію, чим зберігають життя інших людей.

Я можу привести приклад законодавства в Англії, які дуже педантично ставляться до своїх археологічних цінностей, своєї культури і мають найбагатші колекції в світі, в своїх музеях .

В Англії копати з металодетектором може будь-яка людина в будь-якому місці (за винятком ряду пам'яток - які чітко вказані і мають спеціальні таблички і знаки).

Всі ці люди перебувають у спеціальних громадських пошукових організаціях і зобов'язані знахідки показувати спеціально закріпленими за цими громадськими організаціями археологам, які визначають цінність знахідки і якщо це знахідка представляє наукову та історичну цінність, то їх держава купує за ринковою ціною. (Виступ міністра культури Великобританії прочитайте, будь-ласка, у вкладеному файлі).

Росіяни на Закарпатті незаконно копали військові поховання Першої світової?

Тільки в такому випадку можна уникнути вивезення за кордон історичних цінностей України.

Більш детально зможу вам пояснити як йде з цим справа в Україні впродовж останніх 10 років, я зможу вам по телефону.

Я думаю, ви з увагою і розумінням поставитеся до мого листа, і наші депутати зможуть знайти таке компромісне рішення, яке не буде обмежувати права і свободи громадян демократичної України і в теж час не буде завдавати шкоди пам'ятників архітектури України!!!

З повагою
* Олексій
Харьков.

4 лист.
Від кого: "Ruslan BORTNIK" <rbrtnk@ukr.net>
Кому: alex****
Дата: 1 січня 2012, 17:10:59
Тема: Re: Запрос

Шановний Олексію,

По-перше, кримінальної відповідальності за зберігання МД немає, а за використання - лише у разі відсутності спеціального дозволу.

Як борються з нелегальними копачами у Швеції

Згоден з Вами в багатьох аспектах, але британський досвід для нас далекосяжна мрія - поки українська держава не в змозі забезпечити викуп таких старожитностей, а розграбування і руйнування триває.

Ліцензується ж в Україні використання спеціальних видів телекомунікаційної техніки, зброї, робіт та послуг - нічого страшного в цьому немає.

В будь-якому разі відкритий до діалогу - пропонуйте свої зміни (конкретні) до законопроекту - будемо обговорювати.

З повагою,
Голова ВГО "ПО "Спільна Мета"
Руслан Бортнік."

Очевидно, що питання актуальне, є значущим для української держави та зачіпає інтереси людей.

Лопатою і детектором. Чорні археологи змінюють офіційних

Тому закликаю усіх зацікавлених осіб висловити свою думку щодо запропонованих норм та разом розробити адекватний механізм протидії незаконній діяльності з використанням металодетекторів з одного боку, та можливість використання цих пристроїв з законними цілями з іншого.

Джерело: блог Руслана Бортника на "Кореспонденті"

"Історична Правда": пишіть ваші думки в коментарях або надсилайте на редакційну пошту istpravda@gmail.com - ми передамо їх людям, які працюють з законом щодо захисту пам'яток археології.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.