18 листопада 2010
Тексти

Смерть астронома Тихо Браге: вчені от-от знайдуть розгадку 400-річної таємниці

У рештках славетного астронома XVI-го сторіччя були виявлені залишки ртуті. Сучасні технології дозволяють дати відповідь на запитання, яке мучить цікавих людей з 1601 року - отруїли Тихо Браге чи ні.

Як козаки Хмельницького євреїв убивали. "Хроніка Натана Гановера"

"Хмель і татари поєдналися з православними". Оце ніби і стало причиною всіх нещасть, які впали на єврейські голови у середині XVII століття.

1945: перша атомна бомба - її підірвав українець

Вибуховий відділ очолював Георгій Кістяковський - уродженець Києва, який у 1920-ому втік від більшовиків. Його батько Богдан був одним із засновників Академії наук України. Його дядько Ігор був міністром в урядах Гетьманату.
Колонки

Володимир Любунь: Історія Голоду: "Із чотирьох братів і сестер мого батька померло троє"

На жаль, у Книзі пам'яті Вінницької області зі 150 прізвищ людей, загиблих від голоду в селі Лісове Барського району, не згадуються імена моїх дядьків і тіток, які померли ще маленькими дітьми.

Геннадій Іванущенко: Рейд у безсмертя, або чи варті ми наших героїв?

Над приреченими лавами воїнів у небо злетіло : "Ще не вмерла Україна ні слава ні воля...". Заспівав козак Степан Щербак, а за ним підхопили інші. Кулемети почали сікти ряди героїв. Їх було 360.
Коротко

Конференція "Акти державотворення 1917-1918. Пам'ять і документи"

Проводить Український інститут національної пам'яті спільно з провідними академічними установами. Захід присвячено проголошенню ІІІ-го Універсалу Центральної Ради.

Україна представила москвичам "Київську Русь"

Показали макет того, що будується під Києвом - дитинець Києва V-XIII століть з палацом князя Володимира, Десятинною церквою, ротондою, гридницею та іншими розважально-пізнавальними закладами.

"УП" ШУКАЄ ФОТО ЧАСІВ ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

Редакція "Української Правди" просить читачів надсилати їхні фотки тих часів - бажано із вказанням дати, місця зйомки і коротким описом зображеного. Найкращі опублікують.

Умань: українці тягнуться до прекрасного

На території Національного дендрологічного парку "Софіївка" вандали розбили статую Венери-купальниці і крадуть рідкісні рослини.

Табачник розробить спільні посібники з історії ще й з Туреччиною, Польщею і Литвою

Міністерство освіти і науки України має намір розробити спільні посібники з історії для вчителів не тільки з Росією, але і з Туреччиною, Польщею та Литвою, заявляє глава відомства Дмитро Табачник.

Росія попросить світ не порівнювати СРСР і нацистську Німеччину

Державна Дума РФ хоче закликати світ засудити спроби відродження фашистської та націоналістичної ідеології в ряді держав. Не вказується, чи йдеться також і про саму Росію.

Стовпи на кордоні з Молдовою пересунули, щоб виправити історичну помилку - МЗС

МЗС України прокоментував претензії Кишинева стосовно одностороннього демонтажу прикордонних стовпців на спільному кордоні. Київ заявив, що українські прикордонники виправили помилку, допущену при демаркації кордону з Молдовою.

Французька кухня втрапила у Список світової спадщини ЮНЕСКО

Вперше гастрономічне мистецтво однієї окремо взятої країни опинилося в одному ряду з іспанським танцем фламенко і китайськими методиками голковколювання. А от мексиканську кухню не взяли.

Герман: "Навіщо оголошувати якісь заходи до Дня пам'яті Голодомору?"

Вшанування пам'яті жертв Голодомору на державному рівні відбудеться, але про оприлюднення плану заходів, наразі, не йдеться, заявила заступник голови Адміністрації Президента.

На Прикарпатті вшанували пам'ять борців із нацизмом

В Івано-Франківську вшанували пам'ять 30 українських націоналістів, які були розстріляні гестапівцями 17 листопада 1943 року.

За "Чорним Вороном" хочуть зняти блокбастер. Анонсовано збір коштів

""На 7-10 мільйонах можна починати знімати стрічку", - припустив автор роману В.Шкляр. "Треба робити класний фільм, орієнтований на не стільки на фестивальний успіх, скільки на масову аудиторію".