Музейний заколот

Майже одночасна заміна керівництва провідних закладів свідчить, що цей крок ретельно готували... Логіка чиновників від культури дуже проста. Їм не потрібні на чолі музеїв авторитетні фахові люди, що мають власну думку й уміють захищати свою позицію. Бо вони заважатимуть вирішенню завдань.

Дніпропетровськ. Як оповісти історію міста без історії

...Це місто, яке розпізнає невиразність як "своє". Тігіпко набрав так багато голосів у Дніпропетровську саме завдяки своїй невиразності, а зовсім не тому, що колись працював у місцевому комсомолі...

Різдво Христове у житті та визвольній концепції Ярослава Стецька

19 січня провідникові Організації українських націоналістів (революційної) у 1968-1986 роках виповнилося б 100 років. Зберігся великий фонд його документів, зокрема поштових листівок. Сьогодні проаналізуємо ту їх частину, які мають відношення до свята Різдва.

Кіно про українця, який став вождем індіанців. Враження (ФОТО)

В четвер вийшов у прокат "Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь" - фільм про українського льотчика, який після Другої Світової потрапив до Канади і став вождем тамтешнього індіанського племені. "Історична Правда" знайшла фото Івана Даценка - прототипа головного героя.

Антон Шарий-Богунський. Романтик українського комунізму

Можливо, саме він зробив найбільший внесок у створення українського радянського війська. Полк імені Богуна, знову ж таки. Але канонічною іконою зробили Щорса. А Антона Шарого убили тоді ж, у 1919-му, після зустрічі з Троцьким.

КГБ проти дисидентів. Сорок років погрому шістдесятників

Шістдесятники - то був моральний спротив когорти Особистостей, які вже здатні були розгорнути великий національно-визвольний рух. Це розуміла й колоніальна влада, і з її точки зору удару по них було завдано дуже вчасно. Це сталося 12 січня 1972 року.

Червоний слід червоних. Хто кого убивав у 1919-му

Статистика церковних метричних книг: "розстріляна радвладою", "зарубаний у Чрезвичайці", "заколотий багнетом українськими гайдамаками на Володимирській вулиці за те, що представився російським чорносотенцем".

Український КГБіст "Чорноволенко" у гостях у Леся Танюка

"Зателефонував невідомий, сказав, що він з України і йому обов’язково треба зі мною зустрітися. "Это в ваших же интересах". Історія з 1980-го: як представник КГБ УРСР приїздив до Москви шукати автора книги "Грані культури".

Картоплина на ялинці... З Новим, 1942 роком!

Ця історія про ті часи, коли картопля на новорічній ялинці була і найчарівнішою прикрасою, і святковою учтою. "Історична правда" публікує фрагмент спогадів професора Елеонори Коваль про те, як святкували Новий рік у Києві рівно 70 років тому.

"Кто такие бандеровцы и за что они борются"

"Проти засилля поліції... За побудову безкласового суспільства, за справжнє знищення експлуатації людини людиною... За демократію, проти диктатури і тоталітаризму, за свободу слова й зібрань... За забезпечення національним меншинам України всіх прав".

Битва на Синіх Водах. Як Україна звільнилася від Золотої Орди

Українсько-литовське військо прогнало татар ще до Куликовської битви. "Монгольське іго" в Україні закінчилося перемогою на Синіх Водах у 1362-му - Велике Князівство Литовське і Руське утвердило свою владу на Правобережжі та Чернігівщині.

"Година папуги": усвідомлення матриці тоталітаризму

Історія визначила українським містам – Харкову, Старобільську й Шепетівці бути місцем "Голгофи" офіцерів і солдат Речі Посполитої. Осташків, Козельськ, Перм, безкрайні простори Сибірської тайги – географія таборів і смертей губилася далеко на Сході...