Виступ прем'єр-міністра Карпатської України 15 березня 1939 року

15 березня 1939 року Карпатська Україна проголосила незалежність. Не маючи підтримки ані Заходу, ані Польщі чи СРСР, карпатські українці першими кинули виклик Гітлеру та його союзникам. Згадаймо, як це було.

Як реабілітували політв'язнів і покарали катів у "справі 9 березня"

Ющенко міг тоді зробити й більше, але він хоч дав нам шанс, організувавши повторне слухання у суді. А Луценко категорично відкинув можливість проведення внутрішнього розслідування, ледь не відкрито називаючи політв'язнів "кримінальними злочинцями".

Король тенорів Олександр Мишуга

"Героїчним" королем тенорів був Карузо, "ліричним"- Мишуга. На пропозиції повернутися в Україну співак казав: "Нащо я вам там здався? Зате ж, коли я на чужині заробляю гроші й вам посилаю, то все-таки маєте з мене якусь користь". Він помер 90 років тому.

В пошуках могили Шухевича. Насправді її досі не знайдено

"...Переїхавши Збруч, група і вантажний автомобіль з військовими повернули ліворуч через придорожній кювет, піднялися вгору на ліву придорожню смугу, на околицю молодого лісу, де і вирішили почати кремацію тіла Шухевича..."

Враження з подорожі по Україні літом 1911 р.

"Придніпрянці переживають такі часи, які у Галичині минули. Як у нас донедавно старі тітки говорили по-польськи, а в чужому товаристві по-українськи, у східних українців навпаки: старушки між собою говорять ще по-українськи, а як прийде хтось чужий, то вже офіціальною мовою.

Урок ювілею Шевченка

За цими містами гойдається суцільне тридцятимільйонне українське море. Є села, де по один бік річки живуть "хохли", по інший - "кацапи". Живуть споконвіку і не змішуються. Кожен бік розмовляє по-своєму і зберігає свій звичай: одружуються тільки на своїх, цураються одне одного, не розуміють і не шукають взаєморозуміння. (рос)

"Прогресивний націоналіст" Грушевський і поляки. Історія стосунків

Образ нації як чисто етнічної спільноти, сполученої зв’язками крові, образ, так характерний для пізнішого інтеґрального націоналізму, був чужий Грушевському. Якщо поляк ставав українцем – це добре, якщо українець ставав поляком – погано.

Лекція про "фашиста" Бандеру. Конспект і хронологія скандалу

"...В цей час і з'являється привітання "Слава Україні - Героям слава!", скопійоване з гітлерівських аналогів. При вітанні треба витягувати руку трохи вище голови, ось так. Червоно-чорний прапор - аналог нацистської "Крові і Ґрунту". З'являється твердження про "українську расу"..."

Петро Григоренко - радянський генерал, який став дисидентом

Це був геніальний здогад: поставити український національний інтерес на міжнародну основу, у контекст протиборства демократичного Заходу з тоталітарним Сходом. Усього за 15 років Україна стала вільною.

Патріарх, визнаний народом, не визнаний Ватиканом

На гербі Йосифа Сліпого є напис Per aspera ad astra ("Крізь терни до зірок"). Поза тим, що Патріарх Йосиф був одним із найбільш впливових та відомих українців у другій половині ХХ століття, його життя було куди більш тернистим, аніж зірковим.

Країна глибокого буріння. Як українці добували газ для СРСР

Всього на Уренгої “Укрбургазом” пробурено 2 млн метрів порід і здано в експлуатацію 598 свердловин, що дозволило росіянам видобувати в рік 30 млрд кубометрів газу. Це рекордний показник буріння на газ у Радянському Союзі.

Самостійна Кубань. 94 роки проголошення незалежності

Цікаво, що навіть найзапекліші прихильники "единой й неделимой России" голосували за федерацію незалежної Кубані з Україною. Делегація Кубанської ради отримала від офіційного Києва зброю, а серед козаків ходили радісні чутки про висадку на морському березі гайдамаків.