Січові стрільці під час Січневого повстання

Голосуванням Стрілецької ради було прийнято виняткове політичне рішення: воювати не за класові інтереси, а за національні. Мовляв, соціалістична ідея класової боротьби дискутувала з питанням національної цілісності.

Швидкісні рейкові автобуси на Галичині у 1930-их

Поки Колесніков закуповує у Кореї швидкісні поїзди, варто згадати про експрес "Люкс-торпеда", який ходив на Галичині у 1930-их. Скажімо, відстань від Тернополя до Заліщиків він долав за 2,5 годин. Зараз поїзд "Київ-Чернівці" долає її за 4,5 годин...

Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?

4 вересня 1984 року поета Юрія Литвина знайшли з розтятим животом у житловій камері бараку колонії особливо-суворого режиму ВС-389/36 у селі Кучино на Уралі. Бездиханне тіло поета Стуса – у карцері, у цей самий день, роком пізніше. "Серце не витримало, з кожним може бути…" - передають слова табірного гебіста.

Війна, що породила "залізну" Тетчер. 30 років битві за Фолкленди

30 років тому почався аргентинсько-британський конфлікт за далекі і не дуже вартісні з економічної точки зору острови. Зате політичні ставки були високими - і аргентинській хунті, і прем'єру Маргарет Тетчер потрібна була перемога, щоб уникнути соціального бунту.

Круглий стіл "Доступ до архівів" (ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ)

"Історична Правда" пропонує читачам пряму трансляцію семінару "Доступ до архівів: законодавство, практика та громадські ініціативи". Історики, архівісти і журналісти обговорюють питання доступу до архівів комуністичних спецслужб в Україні і закордоном.

Без В'ячеслава Чорновола. Життя і безсмертя у ФОТО

Є легенда, як хтось із радянських слідчих спересердя запитав Чорновола: "Ну добре, от уявімо, є ваша незалежна Україна. І ким ви там себе бачите?" - "Як ким? Редактором опозиційної газети".

Гастрономи 1970-их: продавці, покупці і товари. ФОТО

В епоху дефіциту споживач ставав не стільки покупцем, скільки "діставалою", вибивалою, і до того ж трошки корупціонером. То були люди особливої породи, які мали унікальні бійцівські якості.

Серце фабрики смерті. Подорож в Аушвіц. Частина 2

...Проходячи через газову камеру, зловила себе на тому, що постійно скошую очі на отвір у стелі. Десятки літ тому над головами збитих у одну масу людей там з'являлося обличчя без рис – бо ж маски знеособлені – і сипалися жовтуваті гранули...

Знайти хорунжого. Як ми відшукали невідомого героя УНР

За збігом обставин племінник хорунжого Петро Хилюк став членом КП(б)У. Коли в післявоєнні роки голова колгоспу вирішив розорати один із місцевих цвинтарів, Петро приїхав до рідного села та здійняв великий скандал. Знав про долю свого дядька-петлюрівця?

На смерть Дем'янюка. Його промова "Я звинувачую"

"...Нестерпною є зарозумілість Німеччини, яка використовує мене, щоб відвернути увагу від військових злочинів, учинених німцями, щоб неправдиво проголосити – мовляв, справжніми злочинцями у злочинах нацистів були я, українці та інші європейські сусіди нацистської Німеччини..."

Затоплена Україна. 25 міст і сіл під водами Дніпра - так вирішила партія

Водосховище Кременчуцької ГЕС є одним з найбільших в Україні. Та щоб збудувати його затопили 25 населених пунктів. Всі вони раз і назавжди зникли з карти України. Та не з пам'яті...

Історія однієї книжки. Пам’яті Івана Геля

"До чого тільки не вдається в’язень, щоб сховати написане! Іван скручував кілька написаних сторінок у цидулку довжиною 3-4 сантиметри і товщиною тонше за сірник, закладав у стіну написане і заліплював зібраним цементним порохом, змішаним з клейковиною з розжованого хліба. Техніка, достойна вигадки богів!"