Наталя Яковенко: "В Україні діяла не "советская власть", а радянська влада"

"...Уявлення про себе як про націю-жертву, по-перше, прищеплює почуття меншовартості, сказати б – приреченості на неуспіх, а по-друге, це є неправдою, бо українці цілком давали собі раду й під "колоніальним гнітом”, над яким так уболівають підручники..."

Переписи населення в Україні: карти, цифри, міфи та їх спростування

Чому Сталін скасував перепис 1937 року? Скільки українців було у Львові "за поляків"? Які області русифікувались якнайсильніше? Чи була насильницька українізація? Ці та інші дражливі, майже політичні, питання - у матеріалах обліку населення від 1897 до 2001 років.

Шкарпетки Шухевича, єврейська газета, мило, сало та хрін. Документ 1935 р.

Концтабір "Береза Картузька" було створено за наказом президента Польщі Ігнаци Мосцицького через два дня після вбивства бойовиком ОУН Григорієм Мацейком міністра внутрішніх справ Пєрацького. А в радянській книзі про цей табір згадано про його в'язнів-оунівців.

20 років референдуму на підтвердження Акту незалежності. Підсумки

1 грудня 1991 року відбувся всеукраїнський референдум, який надав всенародної легітимності проголошенню самостійної України дня 24-го серпня. Історичне рішення підтримали в усіх 27 адміністративних регіонах.

Історичний міф про "українців-недобитків"

Представники колоніально підкореного українського народу на чолі з Феофаном Прокоповичем навчили московських "клієнтів", як треба називати, організовувати та розбудовувати імперію. Сучасні українці-патріоти їх, може, й не шанують, але яких державців тоді готували "бездержавні"! (Нам би зараз "для себе" хоча б два-три таких...)

Пятрас Вайтєкунас: "Вільна людина схильна робити добро, ніж зло"

Посол Литви в Україні: "Забравши у людей основні свободи, влада отримує необмежені можливості формувати армію зомбі. Чи колишня одна шоста землі одужала від тоталітаризму і вже має імунітет? Чи на схід від нас достатньо робиться, щоб історія не повторилася?"

Голодомор. Що ми про нього писали. Розклад заходів

"Історична Правда" пропонує читачам добірку матеріалів, присвячених Голодомору 1932-33 років, а також розклад заходів із вшанування пам'яті жертв. Прочитайте, як це було. Вшануйте у своєму місті. Або просто запаліть свічку на вікні.

Віктор Ющенко: "Я запропонував Януковичу прийти в Биківню"

Цьогоріч у цьому лісі знайдено залишки 2072 жертв, понад 2700 артефактів – розстрільну зброю і приватні речі. Екс-президент приїхав сюди напередодні відкриття виставки страшних знахідок...

Як влада впливала на вибори у 2004 році? Спогади активістів

"...Політизована людина в українській глибинці завжди вважалася трохи хворою на голову. Але втрапити в суд - означає привернути до себе увагу, чого люди, в тому числі і задіяні у виборчому процесі - панічно бояться..."

Піар від КГБ. Як спецслужба взялася за "зв'язки з громадськістю"

"...Заходи справляють різний ефект впливу на масову свідомість. Наприклад, громадська думка Львівської області не сприймає аргументів офіційної пропаганди, а значно більше довіряє спогадам колишніх учасників бандоунівського підпілля..."

Базарська трагедія. Котовський і червоні проти петлюрівців

21 листопада 1921 року 359 полонених, у тому числі й поранених, вивели за село, зачитали постанову “п’ятірки” про розстріл їх як “ворогів народу”. Вістовий Степан Щербак за всіх сказав, що України вони не зрадять. Розповідають, що померли, співаючи гімн “Ще не вмерла Україна”.

"Український катинський список" - за і проти. Не все так просто

Твердження польської сторони, що під Києвом поховані 3,5 тисячі офіцерів, не є доведеними. Відповідні написи на польському меморіалі в Биківні - необґрунтовані. Серед убитих громадян Польщі були й українці. Термін "Український катинський список" - несправедливий.