Український катинський список

Ексгумаційні роботи у Биківні, на жаль, не принесли (бо і не могли принести) точних даних щодо кількості похованих тут жертв з Українського катинського списку – не дозволяв це зробити досить скупий матеріал для ідентифікації польських громадян. Попри це результати досліджень у Биківні можна вважати величезним успіхом.

"Умереть ему мы не дадим...". Як загинув поет і політв'язень Юрій Литвин

"Він лежав у камері сам і марив: "Зуби принесли?"... Розрізаний живіт. Крові не було, але кишки вивалились..." Про обставини загибелі правозахисника Юрія Литвина 5 вересня 1984 року розповідає його співкамерник.

Повоєнна Європа: чи був СРСР колоніальною державою?

В листопаді 1944 року на території України не залишилося підрозділів вермахту. Перейшовши західний кордон, радянські війська розпочали так званий визвольний похід. У підсумку в Європі було створено "соціалістичний табір", підконтрольний СРСР.

Як УНР вводила єврочас. У 1918-му годинники переводили на 68 хвилин

"Україна розриває рішуче старі примусові зв'язки з Московщиною, зв'язується тісніше з західною Європою, водночас приймаючи і спільний час, вагу і міру, тому що різниці дуже ускладнюють зносини, торгівлю та подорожі..."

Сіоніст, просвітитель кримських татар, лідер караїмів - що їх об'єднує?

Історія України - це історія всіх її народів, прекрасна і нескінченно різноманітна. Ми звикли до стандартної, етноцентричної концепції української історії. Ми самі обкрадаємо себе. Про що не прочитаєш у шкільному підручнику... (рос.).

"Проффессоры" на марші. Плагіат із Вікіпедії і дива перекладу з російської

Новітній доробок депутата Верховної Ради Володимира Зубанова налічує аж 800 сторінок. Цей незабобонний пан вирішив брати гроші за користування Вікіпедією, яка має все для історика-початківця...

Хочете користуватися архівами КГБ? Спитайте нас, як

Як дізнатися, хто співпрацював із КГБ? Де знайти відомості про родичів, засуджених в часи СРСР? Як правильно написати запит? Читайте чорновик посібника для роботи з радянськими архівами. Якщо не знайшли відповіді, пишіть нам.

Тимоті Снайдер: "В Україні було два голодомори - радянський і нацистський"

"...Україна стоїть у центрі найбільшої катастрофи Західного світу. З 17 млн убитих 14 млн було знищено там, де побували і радянська, і німецька адміністрації. В 1930-40-их Україна була найнебезпечнішим для життя місцем у світі..."

УПА була більш "робітничо-селянською", ніж радянські партизани

Волинський підрозділ Армії на 79% складався з селян і на 16% - з робітників. Професійних військових - 0,3%. Три чверті повстанців мали вік від 18 до 28 років... Унікальна статистика з облікових карток УПА-Північ.

Головний стадіон Євро-2012: від "Червоного" до "Олімпійського"

За пафосним шоу і пожежами на відкритті реконструйованого "Олімпійського" якось загубився той факт, що стадіон має майже 90-річну історію. Його день народження - 12 серпня 1923 року, коли на "Червоному Стадіоні ім. Троцького" були проведені змагання першої Олімпіади Київщини.

Як Лебедь з Піховшеком Союз розвалили. На гроші американської розвідки

Українська Головна Визвольна Рада (УГВР) і США відіграли ключову роль в незалежності України, хоча до сьогодні історію про це ніколи не розповідали. Свідки або не бажають про це говорити, або вже покинули цей світ...

Генрик Литвин: "У 1990-му про членство в НАТО думали як про футуризм"

Посол Польщі в Україні Генрик Литвин: "Наші криваві землі пережили те, що Захід не пережив. Польща у Європейському Союзі може наголошувати на чутливості цього минулого".