Іван Гель: портрет борця. Він не любив слова "дисидент"

Перша сутичка із режимом відбулася в 13 років, коли під час арешту батька енкаведисти побили Івана, який намагався захистити батьків. А свою свідому позицію вперше проявив у 10 класі, публічно відмовившись вступити до комсомолу.

Кирило Осьмак - полтавчанин, який керував бандерівцями

Колишній есер, уродженець Миргородщини став президентом Української головної визвольної ради - підпільного парламенту і уряду, надпартійного органу, який керував визвольною боротьбою УПА.

Страх перед примиренням. Сучасні міліціонери досі бояться Махна

Чернігівські міліціонери вшанували загиблих у бою з махновцями 90 років тому радянських міліціонерів і російських червоноармійців. При цьому селянських повстанців називали не інакше, як "бандформування"...

Мирослав Ірчан - січовий стрілець і радянський поет

114 років тому народився Андрій Баб'юк, більше відомий як Мирослав Ірчан. Воював в УСС і УГА, редагував "Галицький комуніст", показав себе переконаним комуністом у Канаді, розстріляний за участь в Українській військовій організації...

Володимир В'ятрович: "Волинська трагедія - частина польсько-української війни"

"Не знаю, чи маємо право пробачати чи просити вибачення від імені тих, хто брав участь у цій війні. Це не наша війна, це війна попередніх поколінь..."

Берестечко. Екскурсія музеєм "Козацькі могили"

Експонат "Кулі, які вбили козаків на переправі" вражає не менше, ніж самі козацькі черепи - зі слідами від куль і холодної зброї. Але тут вистачає і більш мирних знахідок, побутових - гральні кості, виделки і навіть самогонний апарат.

Битва під Конотопом на тлі українсько-російської війни

Конотопська перемога є дуже повчальною для усвідомлення феномену української сили та української слабкості. У світовій історії знайдеться не так уже й багато прикладів, коли володар-переможець, справжній тріумфатор безславно втрачає владу.

Конотопська битва: перемога, що обернулася на поразку

Влада сучасної Росії хворобливо реагує на відновлення в Україні історичної пам'яті, зокрема й на відзначення перемоги під Конотопом, яка стала для росіян однією з найчорніших сторінок військового мартирологу.

"Буду революційно-пильним воїном..." Військова присяга УПА

"Повстанці зняли шапки, рушниці переклали з правої до лівої руки. Делегати поклали пальці правої руки на тризуб. Я читав поволі текст присяги, а бійці повторювали за мною кожне слово".

Українці, які створили імперію - 3. Кочубей: реформатор без реформ

Правнук генерального судді Василя Кочубея, який втратив голову через донос на Мазепу, Віктор - найбільший європеєць серед сучасників. Масон і ліберал, він разом з Олександром І задумує змінити Російську імперію.

Михайло Степаняк. Комуніст і член Проводу ОУН

Ця історія - про комуніста, який став націоналістом. Як політичний працівник, він не дуже дружив з "воякою" Шухевичем, називаючи командира УПА "дрібною людиною", яка мріє встановити державу з поліцейською диктатурою.

Дата нон грата. До чого ж приурочено День флоту України?

...На кораблях жваво обговорювались перспективи подальшої служби в Україні, друкарні штампували бланки з текстом української присяги. Був період, коли навіть система зв'язку "В'юга" (управління ядерною зброєю) була заведена на Київ.