Перемога пролетаріату була її метою. Комісар Бош

Ленін критикував її за інтриганство, Керенський допоміг повернутися з еміграції, Скоропадський не наважився розстріляти її... А вона? Невблаганна до фанатизму, суперреволюціонерка тріумфально ступала по трупах загиблих під Крутами українських дітей і жорстоко насаджувала ідеї більшовизму в столиці УНР.

Галичани в Іспанії. Як рота імені Шевченка з фашистами воювала

Взимку 1937-38 рр. рота вела бої за місто Теруель - у сніжній заметілі на гірському пасмі Сьєрра Кемадо, де окремі вершини сягали двох тисяч метрів. Брати Полікарп та Симон Краєвські знищили обслугу двох ворожих кулеметів і заволоділи одним із них.

Люстрація по-грузинськи: повний текст "Хартії свободи"

Два місяці тому грузинський парламент одноголосно, цікаво - за пропозицією депутата від опозиції Гії Тортладзе, ухвалив документ, який ставить крапку на радянському минулому цієї держави.

Чекає на ката ганьба й домовина. Непрестижна професія убивці

Суд ухвалив відсікти злочинцю руки й голову. Але у місті не було ката. Стали шукати, і виявилося, що такого майстра має лише Кам'янець! Але Кам'янецький магістрат відмовлявся відпустити цінного кадра, побоюючись, аби чортківці не зманили ката назовсім.

20 років Незалежності: три покоління українських політиків

Друге покоління українських політиків повторює недоліки попереднього, однак не має його заслуг у компромісному полагодженні конфліктів. Нова влада веде себе як великорослі хулігани - аж до повного знищення противника.

Компартія в полі і в труні. Політичні плакати 1950-2010 рр.

На плакаті 1985 року Компартія спочиває в чорному гробі. На іншому - спецпайок пожирає бюрократ в дитячому слинявчику (1980-ті). Навіть дивно, що дещо з цього дозволяли друкувати у радянські часи.

Миротворець Микола Верхогляд: "Я сказав Младічу, що політики його здадуть"

16 років тому голландські миротворці не змогли захистити населення боснійського містечка Сребреніца від етнічних чисток. В той же час, у липні 1995-го український підрозділ здійснив успішну евакуацію мирних громадян.

Олена Теліга: "Життя - це боротьба, а боротьба - це справжнє життя"

22 лютого Телігу було розстріляно в Бабиному Яру. В камері, де вона перебувала перед розстрілом, знайшли напис, зроблений її рукою: "Тут сиділа і звідти йде на розстріл Олена Теліга". Зверху було викарбувано стилізований під меч тризуб.

Прутський похід. Як Петро І хотів столицю на Азовському морі

Аж до жорстокої поразки від турків у липні 1711 року на Пруті московський цар хотів бачити нову столицю на більш теплих водах. Саме з метою підкорення Азову він, за порадою Мазепи, створює флот... (рос.)

Знищення в'язнів у Луцькій тюрмі. 70 років бійні НКВД

Чую, як навалюються трупи розстріляних в'язнів. Один накрив мою голову животом. Його кров потекла на моє обличчя. Непосильний тягар усе збільшується. Подумав: "Якщо куля не влучила, то трупи задушать..."

Іван Гель: портрет борця. Він не любив слова "дисидент"

Перша сутичка із режимом відбулася в 13 років, коли під час арешту батька енкаведисти побили Івана, який намагався захистити батьків. А свою свідому позицію вперше проявив у 10 класі, публічно відмовившись вступити до комсомолу.

Кирило Осьмак - полтавчанин, який керував бандерівцями

Колишній есер, уродженець Миргородщини став президентом Української головної визвольної ради - підпільного парламенту і уряду, надпартійного органу, який керував визвольною боротьбою УПА.