Гальшка Острозька - Чорна Княгиня. Нещасливі шлюби найбагатшої нареченої

Історія найвідомішої і найбагатшої з роду Острозьких - вона тричі виходила заміж, але весь час нещасливо. В цій драмі немає романтичних декорацій: не вважати ж такими стайню, в якій помер Сангушко, чи палацову вбиральню, де ховалася Беата.

У Києві відтворили зустріч 1-го Українського з американцями в 1945-му (ФОТО)

Фоторепортаж ІП: 280 червоноармійців і 40 західних союзників проти 180 німців. "Все! - авторитетно сказав один із ліцеїстів. - Гімн Радянського Союзу заграли, значить, більше нічого не буде".

Холодна війна за Крим. Як ділили флот у 1990-х

Разом із Чорноморським флотом Росія намагалася втримати й територію його дислокації. У 1992-94 рр в Севастополі доходило й до диверсантів з фугасами, і до панічних чуток про "загони нациків". До офіцерів Нацгвардії підходили залякані пенсіонери з проханням "не вбивати хоча б дітей".

Професор Олександр Лисенко: "Найбільше трофейного обладнання отримав Донбас"

Прямі людські втрати України від Другої світової ми оцінюємо у 8-10 млн., а демографічні - в 10-13 млн осіб.

День перемоги в Лондоні. Фоторепортаж

Як святкують перемогу над одним з двох людиноненависницьких режимів у столиці Об'єднаного Королівства? Чого немає в них у цей день? Рознарядок, обов'язковості, заклинань, пропаганди і, звичайно, кумача... Тобто, взагалі ніяких прапорів у руках. Державні - скрізь. Але... не більше, ніж у звичайні дні.

"Дорогие немецко-фашистские захватчики!". Травнево-військові арабески

Чому німці зруйнували ненависну Берлінську стіну, і чому не зруйнували меморіал у Трептов-парку? Чи варто вірити диктаторам, коли вони називають вас "братами" і "сестрами"? Який досвід Сталін запозичив у нацистів?

Блаженніший Любомир: "Війна увійшла в моє життя 1 вересня 39-го, коли на Львів упали перші бомби"

У чергову річницю закінчення Другої світової війни у Європі Любомир Гузар, глава УГКЦ (2001-2011), дає оцінку подіям війни та розмірковує про феномен історичної пам'яті.

"Я смущенъ былъ въ Кіевѣ извѣстіемь, что Межигорье будетъ продаваться..."

"...Неужели и въ самомъ дѣлѣ Межигорье нынь достанется не въ распоряженіе Печерской лаври, а въ собственность какого-нибудь торгаша?" Текст 1865 року.

Мечем і сапкою. "Битва націй" у Хотинській фортеці (ФОТО)

Найкращими вояками вже два роки поспіль стають лише східні слов'яни. Учасник одного з українських військово-історичних клубів запевняв, нібито бугурти й інші повноконтактні бої в Західній Європі заборонені і вважаються ледь не хуліганством. Але це не зовсім так.

"Влада піддає мене тортурам, примушує припинити голодування..."

Не було іншого варіанту докричатись до глухої влади. Він оголосив голодування. З нього сміялись і глузували. Почали примусово годувати блювотною рідиною. Серце не витримало болі і ганьби. Його звали...

Плагіат як найвище досягнення наукової думки

Частину нашумілих "Очерков истории Украины" скомпільовано з "Истории УССР". Це і є планка новітнього історієписання? Омріяна "альтернатива" для студентів і науковців? Чи тільки шлях до "покращення життя вже сьогодні" - коштом минулого, перетвореного на арену двобою з "алчными западными соседями"?

17 миттєвостей весни 2001-го

Ющенко і Медведчук. "Схеми" Тимошенко. Плівки Мельниченка. "Фашисти" і олігархи. Про нахабного Литвина і нетверезого Кучму. Рейдери з СБУ і "троянський кінь" Тігіпко. Мільярди Азарова. Путін - "ты какого года рождения?"... Олег Рибачук розповідає про "их нравы". Українська влада як вона є.