Як Мазепа вбив Зеленського. 10 цікавих фактів про гетьмана та його родину

Над постаттю Івана Мазепи було зображено янгола зі смолоскипом, а ще вище угорі містилася цитата з Горація: «SI FRACTUS ILLABATUR ORBIS IMPAVIDUM FERIENT RUINAE!» («Безстрашний поляжу під руїнами світу, що руйнується!»).

Рукописи горять. Як Грушевський, повертаючись із заслання, у Києві заблукав

Заочно обраного голову Української Центральної Ради, що повертався на батьківщину з Москви, на вокзалі ніхто не зустрів

У широкому шпагаті. Дипломатія "Одноденної держави"

Гітлер спростував заяви, згідно якими він був, начебто, вплутаний в українські справи: "Якщо я б був пов'язаний з українцями та їхніми політичними планами, то у Відні не проголошував б арбітражного рішення, яке зробило Карпатську Україну нежиттєздатною".

"Остін", "Пірлесс" і "Джеферрі-Поплавко": бронетехніка визвольних змагань

Українська армія часів революції мала у своєму складі бронеавтомобілі. Ім присвоювали імена - "Петлюра", "Отаман Мельник", "Черник"...

Лютий місяць. Міф про 5000 жертв більшовиків у Києві

Київ захопили більшовики. Вони стали убивати своїх ворогів.
Спочатку назвали число у девʼять тисяч жертв. Червоний Хрест нарахував пʼять тисяч.
Найгучніша смерть – вбивство митрополита Володимира. Найгучніша матеріальна втрата – пожежа будинку Грушевського на Паньківській.

Сагринь. Злочин без терміну давнини

"Бандити мали за провідників двох хлопців-поляків, одному 14, а другому 12 літ. Обидва хлопці-поляки виховувалися в Яцюка, господаря-українця. Ці хлопці показали сховище, з якого бандити витягнули 9 осіб і вбили"…

Тарас Шевченко і Мочиморди: "Щирий жрець спиртуозностей"

"Чого б ми оце з тобою не сотворили, та ба, у мене така суха морда, що аж сумно... Намочи, серце, морду, та намочи не так чортзнаяк, а так як треба. Та пом’яни во псалмі Бахусові щирого жерця спиртуозностей Т. Шевченка..."

"Білим по Білому". А все ж таки, ми феміністки

Я зрозуміла що жіночого питання як такого немає. Є нерозв’язані проблеми всієї громади — праця поза домом, опіка над дітьми, охорона здоров’я, освіта, побутові справи, житло, харчування,— які ми звикли називати жіночими, бо жінкам доводилося ними займатися…

Як бойовик ОУН покарав польського комісара. Розповідає Роман Шухевич

Юрко не бачить нічого коло себе. В думці лише одно. Бути гідним тих усіх, що були перед ним — всіх Любовичів, Пісецьких. Всіх, що по тюрмах ждуть помсти. Ще лише кілька хвилин… Треба лише одно пам’ятати: добре ціляти — і найкраще нічого взагалі не думати, лише те одне: добре ціляти.

Феномен «поворотівства»: чому українські емігранти повертались до СРСР

До УРСР приїхали Михайло Грушевський, громадська діячка Надія Суровцова, актор та режисер Микола Садовський, поет Володимир Самійленко, політичний діяч Павло Христюк, економіст Микола Шраг, член УПСР Микола Чечель. Звичайно, мотиви повернення різнилися.

Про що розповідатиме Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»?

Від часів Голокосту в усьому світі лунають політичні та моральні сумніви щодо його меморіалізації. Багато політичних, громадських та релігійних лідерів заявляли, що Голокост потребує вивчення та вшанування пам’яті жертв, але не так інтенсивно і масштабно.

Як 100 років тому поляки прийняли рішення анексувати Галичину та Волинь

…а ще більше це стосується Волині. Сюди можемо, наскільки це можливо, сунути східні кордони, і думаю, що наша експансія, наша еміграція може дуже швидко посунутися на схід, і дуже легко ті землі стануть польськими, – говорив «пілсудчик» Медард Довнаровіч