Крим-1918. Визволення півострова за документами Генштабу УНР

"Бойовий дух червоних суттєво підірвали антибільшовицькі повстання, що спалахнули в цей час у Феодосії, Алушті та інших населених пунктах півострова. І якщо прихід німецького війська викликав серед частини повсталих дещо стриману реакцію, то українських вояків населення зустрічало з радістю і піднесенням. До лав запорожців долучалися татарські добровольці".

Колаборація по-польськи

"...1 вересня 1939 року мене розбудило досить рано ревіння літаків. Я хотів, як деякі мої приятелі, з власної наївності йти воювати з німцями, але батько мене успішно відмовив від цього, за що я йому й до сьогодні вдячний. Наша сусідка почала одразу 1 вересня збирати по сусідах гроші всклад на німецький прапор. Ще того ж самого дня ввечері на нашому будинку висіло велике червоне полотнище з чорним "гакенкройцем."

Свастики українського скаутинґу – Пласту

Якось юнаком відвідував із мамою ще радянський ЖЕК у Львові. Здивувався, побачивши там фотоекспозицію під умовною назвою «фашистська уніатська церква». Як головний доказ «співпраці» УГКЦ виділялась світлина Андрея Шептицького із свастикою на грудях.

Що приховують вінницькі підземелля?

Тут сфотографували привид монаха, досі знаходять артефакти, залишені городянами і завойовниками упродовж чотирьох століть. Кажуть і про небезпечні морові поховання та забуті нацистами скарби і військові секрети. Що ж там є насправді?

"Амeриканська "Свобода" про вбивства на пeрeвалах

Я та товариш з Яремча були приготовані до втечі, бо по дорозі розв’язали собі руки були, тому розлетілися зараз по перших стрілах: один направо, другий наліво в долину. Я впав на сніг та рачки ліз удолину поміж молоду смеречину, яка була кілька кроків перед нами. Мій товариш кільканадцять кроків від мене повз, навіть, не знаючи, що ранений у ногу.

Боженко, Щорс та інші. Трагедія "червоних отаманів"

"Чи можливо допускати виникнення на теренах Радянської республіки існування озброєних банд, які об’єднуються навколо отаманів і "батьків" і воюють з ким хочуть… Період партизанства занадто затягнувся на Україні… Треба негайно розігнати пройдисвітів-невігласів, які нікому не підлягають Партизанство себе вичерпало".

Як західна преса та дипломати писали про Карпатську Україну

Чи Гітлер насправді хотів створити "Велику Україну"? Британські видання протягом останніх чотирьох місяців 1938 року вмістили близько тисячі згадок про Карпатську Україну. Лише у грудні того року французька преса опубліковала понад 300 великих статей про Україну.

Микола Красовський: від справи Бейліса до розвідки УНР

107 років тому в Києві сталося резонансне вбивство, до якого упродовж майже трьох років була прикута увага заледве не всього світу. Убивство хлопця, кривавий навіт на всіх євреїв і чесний опер, який зробив пошук справжніх убивць справою своєї честі.

Книги Буття. Як створити націю

Чому Шевченко, який залишив Україну ще підлітком і виховався у Петербурзі як особистість, художник та поет, вирішив писати українською, а не російською — мовою петербурзьких вулиць та художніх салонів?

"Іх там нєт" по-польськи: як Польща Карпатську Україну дестабілізувала

"Ми були свідомі того, що з необхідності акція буде суворо таємна та офіційно її не існуватиме, у зв’язку з чим її учасників не захищатимуть усталені міжнародні конвенції про права комбатантів. Річ Посполита в жодному випадку їх не визнає за своїх військових.." Маловідомі подробиці операції "Лом".

Московський слід польських поправок

Упродовж багатьох років Кремль намагається довести, що за початок Другої світової війни відповідають не Сталін і СРСР як спільники Гітлера й III Райху, а Польща, пов’язана із III Райхом теплими стосунками від січня 1934 року до березня 1939 року. Поправки до закону про ІНП – це автострада, якою ця теза має в’їхати у свідомість Заходу та європейську правову систему.

У карнавалі революції. Тернопіль від "перебудови" до незалежності України

За парадним фасадом радянського Тернополя крилося чимало проблем, які далися взнаки місту вже наприкінці доби СРСР. Наприкінці 1980-х Тернопільщина стала одним із центрів українського відродження в період "перебудови".