Спецпроект

Без гордості, але з Гордоном

Гендиректор НТКУ Єгор Бенкендорф каже, що Перший Національний відзначав День жалоби згідно з рекомендаціями Нацради: без траурної стрічки й свічі пам'яті на екрані та з Міхаілом Задорновим в ефірі

Обурений тим, що в День пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій під час трансляції на Першому національному в кадрі була відсутня будь-яка траурна символіка, я направив відповідне звернення до Держкомтелерадіо України:

"Голові Державного комітету України
телебачення та радіомовлення
Юрію Плаксюку

Звернення

В День вшанування пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій на Першому національному під час трансляції в кадрі на екрані не було ані траурної стрічки, ані свічі пам'яті. Ніщо в телевізійній картинці не нагадувало телеглядачеві про День скорботи.

Георгієвську стрічку Перший національний тримав на своєму логотипі цілий місяць. А от розмістити у 77 роковини Голодомору бодай на один день чорну стрічку на знак пам'яті за мільйонами замордованих голодом співвітчизників - зась.

Будьте ласкаві, проясніть ситуацію, чим пояснюється така зневага до українців? Чому на Першому національному під час трансляції логотип каналу не був оповитий чорною стрічкою, а в кадрі не було свічі пам'яті? Це принципова позиція каналу чи таке неподобство сталося через недогляд? Хто взагалі приймає рішення про розміщення чи нерозміщення різних символів на телекартинці?

Чому в цей жалобний День в ефірі Першого національного була показана передача (інтерв'ю Дмитра Гордона) за участю російського гумориста Михайла Задорнова?".

Незабаром з Прорізної, 2 отримав відповідь за підписом голови Держкомітету Юрія Плаксюка (вихідні дані документу: "13" 12 2010 № 7113/29/3) – це була копія листа від установи генеральному директору Національної телекомпанії України Бенкендорфу Є.А:

"Шановний Єгоре Андрійовичу!

На підставі ч. 3 ст. 7 Закону України "Про звернення громадян" надсилаємо за належністю на розгляд звернення Мазура О.М.
Про результат просимо повідомити Комітет та заявника.

З повагою,
Ю. Плаксюк".

До речі, зараз логотип Першого Національного прикрашений ялинковим гіллям та двома кульками: синьою і жовтою - під колір українського прапору.

Добре, що хоч так, а то я побоювався, що з огляду на політику канала та його програмне наповнення, там буде не дві кульки, а цілих три – біла, синя та червона. Чи це ще в майбутньому? Може так станеться вже під наступний Новий рік? Принамйні нині здається, що все до того йде...

І ось сьогодні, 28 грудня отримав відповідь (вихідні дані документу: № 8-01-27/3148 від 21.12.10) від гендиректора НТКУ Є.А. Бенкендорфа з підписом на піваркуша.

"Шановний Олексію Миколайовичу!

Інформуємо вас, що НТКУ уважно розглянуте Ваше звернення до Голови Держкомтелерадіо України п. Ю.О. Плаксюка щодо мовлення Першого Національного 27.11.10.

У відповідності до вимог чинного законодавства України у день вшанування пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій НТКУ переглянула сітку мовлення Першого Національного, знявши з ефіру програми та анонси розважального, музичного та рекламного характеру.

Крім того, в ефірі Першого Національного на вшанування пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій було проведено Всеукраїнську хвилину мовчання, показано художній фільм "Холодне літо 53-го", а в інформаційній програмі "Підсумки" висвітлено низку загальнодержавних заходів, проведених в Україні до цієї сумної дати.

Повідомляємо також, що Перший Національний 27.11.10 р. дотримувався правил мовлення, розроблених Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення для днів жалоби (трауру)".

Оце така відповідь?

А де ж хоч слово про траурну стрічку чи свічу пам’яті, точніше про причини їхної відсутності на логотипі, в кадрі під час трансляції, про що я конкретно запитував? Де відповідь на те, хто вирішує, які символи і знаки розміщувати на екрані, а які ні? Відмінили музично-розважальні програми. Всі? Точно? 

А Михайло Задорнов в гостях у Дмитра Гордона – це що, науково-популярна передача на вшанування жертв голодоморів та політичних репресій?

А до якого жанру відносить Бенкендорф передачу "Розіграш квартири від Оранти", яка йшла в ефірі каналу 27 листопада рівно опівдні, як зазначено на офіційному сайті Першого Національного? Невже не рекламного?

А як бути з передачею "Так просто! Марк Савін. Випробування струмом", в анонсі якої йдеться: "Чи наважиться наш піддослідний зайти у приміщення, де напруга сягає 10 000 вольт! Вдягайте гумові рукавички та ставайте на гумовий килимок!". Це теж про жертви політичних репресій?

А як щодо "ХайТак", яку анонсували наступним чином: «Вам набрид інтер'єр вашої квартири? Ви мрієте про дизайнерське рішення для нічим не примітної кімнати? "ХайТак" допоможе Вам не лише досягти здійснення мрії, але й зекономити на її втіленні!".

А який стосунок до України мають продемонстровані  в цей день художні фільми "Холодне літо 53-го" та "Калина красная"? В них є хоч слово, хоч епізод, присвячений Україні – українським жертвам політичних репресій чи Голодоморів? Чи розповідається в них, як такі лихоліття переживав наш народ?

"Холодне літо 53-го": «Банда амністованих злочинців захоплює село, де живуть на поселенні двоє колишніх політв'язнів. Щоб захистити жителів села, вони вступають з бандитами в бій...".

"Калина красная": "Крадій-рецидивіст Єгор Прокудін навиходить з в'язниці після п'яти років ув'язнення. Йти йому нікуди, ніхто його не чекає, і тоді Єгор вирішує поїхати в село до якоїсь Люби, яку ніколи не бачив, а тільки листувався...".

Отже, гендиректор Бенкендорф не відповів по суті на жодне з поставлених питань. Тому що йому насправді і не було, що відповісти. Бо це такі питання, у відповідь на які, якщо вже вони справедливо виникають, приносять свої вибачення. Це, звичайно, в тому випадку, якщо в людини, якій вони адресуються, є хоч трошки людської совісті й елементарної моралі, не кажучи вже про повагу до українського народу.

Віталій Скальський: 28 березня — Міжнародний день історика?

Інтернетом шириться інформація про відзначення 28 березня Міжнародного дня історика. Проте… В Україні ніхто і ніколи не встановлював дня історика. ООН теж такого дня не встановлювала.

Євген Чикаленко: Центральна Рада та більшовицька навала

Євген Чикаленко про окупацію Києва більшовиками на початку 1918 року.

Ярина Ключковська: "Україна без нього була б інакшою". Пам'яті Ігоря Юхновського

Вічна пам'ять Ігореві Рафаїловичу Юхновському. Людині, яка залишила глибочезний слід у житті кожного з нас, навіть тих, хто про це не здогадується. Бо Україна без нього була б точно інакшою.

Юрій Юзич: Бойові командири Армії УНР з Куп’янська

Щонайменше троє уродженців Куп’янська більше 100 років тому воювали за Україну старшинами в складі Запорозького корпусу Петра Болбочана. Усі троє мали первинне офіцерське звання, але командували сотнями запорожців.