20 січня в історії

1265 - граф Ланкастер зібрав перший англійський парламент

1558 - французи відвоювали місто Кале після 211 років перебування його в руках англійців (ті захопили Кале під час Сторічної війни)

1649 - король Англії Карл I постав перед спеціальним верховним трибуналом, створеним парламентом, за обвинуваченням у державній зраді та інших злочинах.
Через декілька днів королю винесли смертний вирок, і 30 січня він був страчений "як тиран, зрадник, убивця і ворог держави"

1661 - польський король Ян ІІ Казимир підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові "гідність академії і титул університету" із правом викладання всіх тодішніх університетських дисциплін, присудження вчених ступенів бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. Нині це Львівський національний університет імені Івана Франка.
Сьогодні - його 350-річний ювілей

1841 - Китай поступився Гонконгом Великій Британії

1865 - народився Михайло Туган-Барановський, український вчений-економіст, державний і громадський діяч Російської імперії. Перший економіст-східноєвропеєць, чиї наукові теорії визнали зарубіжні вчені різних шкіл і напрямків

Михайло Туган-Барановський -
не лише вчений, а й міністр фінансів Української Народної Республіки (1917-1918)

1892 - в американському містечку Спрінгфілд між студентами відбувся перший офіційний баскетбольний матч

1918 - у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор

1918 - народився Олександр Шалімов, радянський і український хірург, один із засновників української хірургічної школи. Герой України

1920 - народився Федеріко Фелліні, визначний італійський кінорежисер

1921 - утворена Дагестанська АРСР. Замість ліквідованих Кубанської і Терської областей РРФСР утворена Горська АРСР

1925 - СРСР і Японія встановили дипломатичні відносини

1943 - у головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп і посол Японії Хіроші Ошіма підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було "об'єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азії для ведення тотальної війни"

1943 - у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети "Українське слово"

1944 - ВПС Великої Британії скинули на Берлін 2300 тонн бомб

1945 - у Вашингтоні відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий (!) термін

1952 - в СРСР здійснив перший політ стратегічний міжконтинентальний реактивний бомбардувальник М-4 (103М) Володимира Мясіщева

1954 - ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліну до Східного з метою підключення до радянських і східнонімецьких телефонних комунікацій

1958 - у Лондоні з'явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах

1961 - 35-м президентом США став демократ Джон Кеннеді, наймолодший серед своїх попередників і перший католик на цьому посту.
В інавгураційній промові Кеннеді сказав: "Питайте, не що країна може зробити для вас, а що ви можете зробити для країни"

1972 - почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР

1980 - президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві у зв'язку з інтервенцією СРСР в Афганістан

1981 - 40-м президентом США став колишній актор Голлівуду, республіканець Рональд Рейган, майбутній творець "рейганоміки"

1986 - відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш

1990 - операція радянських військ у столиці Азербайджанської РСР - Баку.
Метою було припинити гоніння на вірмен в Азербайджані, розгромити Народний фронт і поновити повноцінну владу Комуністичної партії.
Після указу про запровадження в Баку надзвичайного стану частини Тульської дивізії Повітряно-десантних військ під командуванням полковника Олександра Лебедя провели операцію "Удар", зав'язавши вуличні бої з ополченцями Народного фронту та винищуючи мирних громадян. Танки змітали барикади й провокували ДТП.
Повстання було придушене, загинуло 124 чи 125 азербайджанців, 737 було поранено. Також загинуло близько 20 солдатів. Ці події в Азербайджані дістали назву "Чорний січень" ("Кара январ")

1990 - у КПРС створено реформаторський рух "Демократична платформа"

1991 - у Кримській області УРСР відбувся загальнокримський референдум (перший народний референдум в СРСР), у ході якого 93% висловилися за створення Автономної республіки Крим.
Сьогодні - 20-річний ювілей кримської автономії

1991 - загін ризького ОМОНу атакував будівлю МВС Латвії після того, як був обстріляний невідомими. У результаті стрілянини в самому центрі міста при масовому скупченні людей загинули чотири особи

1996 - Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером Палестинської автономії

2001 - 43-м президентом США став Джордж Буш-молодший

2009 - 44-м президентом США - і першим темношкірим - став Барак Обама

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.