17 січня в історії

730 - початок іконоборства: на сіленції, раді сенаторів і вищого духовенства в Константинополі, візантійський імператор Лев III Ісавр оголосив поклоніння іконам злочином

1377 - папський престол повернувся в Рим.
Ознаменувалося це урочистим в'їздом у місто Папи Григорія XI, який залишив Авіньйон у вересні попереднього року (в Авіньйоні папи вимушено перебували впродовж 68 років)

1475 - у битві біля міста Васлуй 40-тисячне військо молдавського господаря Стефана III розгромило 120-тисячну турецьку армію

1562 - набрав чинності Сен-Жерменський едикт, яким були офіційно визнані права гугенотів на території Франції

1600 - народився Педро Кальдерон, визначний іспанський драматург і поет

1605 - уперше опублікований роман Мігеля Сервантеса "Дон Кіхот"

1773 - британський корабель "Resolution" під командуванням Джеймса Кука став першим судном, яке перетнуло Південне полярне коло

1706 - народився Бенджамін Франклін, визначний американський громадський і політичний діяч, учений, журналіст, винахідник; один із лідерів війни за незалежність США.
Він єдиний із батьків-засновників, який скріпив своїм підписом усі три найважливіші історичні документи, що лежать в основі утворення Сполучених Штатів як незалежної держави: Декларацію незалежності США, Конституцію США та Версальський мирний договір 1783 р., що формально завершив війну за незалежність тринадцяти британських колоній у Північній Америці. Один з авторів американської Конституції (1787 р.)

Бенджамін Франклін, політик, економіст, журналіст та електрик

1732 - народився Станіслав II Август Понятовський, граф, останній польський король і великий князь литовський (1764-1795)

1822 - у Мітаві (сучасна Єлгава) вийшла перша газета латиською мовою "Латвіешу авізес" ("Латиська газета")

1860 - народився Дуглас Гайд, перший президент суверенної Ірландії (1937-1945)

1861 - американець Томас Креппер запатентував біде

1893 - група американців на Гаваях, очолювана плантатором Сенфордом Доулом, скинула уряд королеви Ліліуокалані, аби встановити республіку.

У 1900 р. Гаваї стали територією США, а в 1959 р. отримали статус штату

1899 - народився Аль (Альфонс) Капоне, американський гангстер італійського походження, глава однієї з великих чиказьких банд

1907 - народився Григорій Китастий, український бандурист, композитор, диригент, громадський діяч на еміграції

Президент Ющенко у 2008 р. присвоїв покійному діаспорянину Китастому звання Героя України

1912 - британський мандрівник Роберт Скотт досягнув Південного полюса - через місяць після того, як там побувала експедиція норвезького дослідника Руаля Амундсена.
На зворотному шляху Скотт загинув, зовсім трохи не дійшовши до основного табору

1917 - США придбали в Данії за 25 млн. доларів Віргінські острови

1920 - голова Директорії УНР Симон Петлюра направив ноту до Вищої ради союзних і Сполучених держав у Парижі про допомогу Україні

1921 - у Відні створено Український вільний університет, який восени того ж року був переведений у Прагу

1945 - в Угорщині безслідно зник шведський дипломат Рауль Валленберг, який врятував від нацистів десятки тисяч євреїв (імовірно, він був заарештований радянськими військами)

1966 - американський стратегічний бомбардувальник B-52 під час дозаправки в повітрі зіткнувся над Іспанією з літаком-заправником. В результаті катастрофи загинуло сім осіб, а бомбардувальник втратив чотири водневі бомби. Дві з них при ударі об землю розпалися, одна не постраждала, а четверта упала в море.

У результаті американці вивезли з Іспанії півтори тисячі тонн заражених землі і помідорів, а пошуки четвертої бомби затяглися до квітня. Був великий міжнародний скандал з протестами проти розміщення на території Іспанії американських баз

1991 - Гаральд V став королем Норвегії після смерті свого батька, Улафа V

1991 - багатонаціональні сили, дислоковані в зоні Перської затоки, із масованих бомбардувань почали операцію "Буря в пустелі" - війну проти Іраку, який перед тим окупував Кувейт

1992 - група "Queen" випустила знаменитий сингл "The Show Must Go On"

2001 - компанія "Monsanto" оголосила про початок польових випробувань першого на планеті генетично модифікованого сорту пшениці

2010 - перший тур виборів президента України.

Переможці - Віктор Янукович (35,32%) і Юлія Тимошенко (25,05%), які вийшли до другого туру.
Менше голосів набрали Сергій Тігіпко (несподіванка виборів - 13,06%), Арсеній Яценюк (6,96%), Віктор Ющенко (антирекорд для чинних президентів - 5,45%), Петро Симоненко (3,55%), Володимир Литвин (2,35%), Олег Тягнибок (1,43%), Анатолій Гриценко (1,20%) та ін. Проти всіх - 2,20%. Явка - 69,15%.
Ці вибори одностайно були визнані взірцем дотримання демократичних норм

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.