5 січня в історії

1477 - у битві при Нансі загинув герцог бургундський Карл Сміливий, після чого Бургундія була приєднана до Франції

1585 - засноване "Ставропігійне братство" у Львові

1754 - у Петербурзі видано царський указ про скасування в Гетьманщині (Україні) внутрішніх митних зборів, які поповнювали гетьманській скарб

1769 - Джеймс Уатт одержав патент на парову машину

1822 - у Мітаві (нині Єлгаві) вийшла перша газета латиською мовою - "Латвієшу авізес"

1870 - почався страйк львівських друкарів - перший робітничий страйк у Західній Україні

1875 - відкрито будівлю національного оперного театру "Гранд-опера" в Парижі

1876 - народився Конрад Аденауер, німецький політичний і державний діяч, перший канцлер ФРН

Конрад Аденауер, який відродив Німеччину

1911 - з ухваленням конституції князівство Монако стало конституційною монархією

1914 - компанія "Форд мотор" (США) оголосила про перехід на восьмигодинний робочий день і мінімальну платню 5 доларів за день роботи

1918 - УНР випустила в обіг перші українські банкноти - карбованці.
Ще влітку 1917 р. Михайло Грушевський оголосив конкурс на кращі ескізи українських паперових грошей. У цьому конкурсі взяли участь такі відомі художники, як Г. Нарбут, А. Середа, Г. Золотов, О. Красовський, М. Романовський. Тоді ж на герб України були запропоновані тризуб із хрестом, зображення козака з мушкетом і навіть свастика. Георгій Нарбут, ім'я якого тісно пов'язане з епохою відродження українського національного мистецтва, вивчаючи давні монети, вибрав тризуб із хрестом. Саме він і був зображений на перших українських паперових грошах.
Загальний обсяг емісії було встановлено на суму 500 млн. карбованців. Започаткували її білетом номіналом 100 карбованців. У народі ці 100 карбованців назвали «горпинками» - через орнамент, який часто траплявся на жіночих фартухах

Перші 100 крб. УНР - "горпинки"

1919 - у Німеччині слюсар Антон Дрекслер та журналіст Карл Харрер заснували Німецьку робітничу партію.
Восени на її збори буде засланий як освідомитель Адольф Гітлер. Він перейметься гаслами цієї націоналістичної організації, вступить до її лав, увійде до керівних органів і в лютому 1920-го очолить партію, яка на той час уже буде перейменована в Націонал-соціалістичну робітничу партію Німеччини

1921 - народився Фрідріх Дюрренматт, швейцарський письменник

1925 - у віці 45 років через загострення хронічних хвороб (сухоти, астма) і нестерпні страждання застрелилася Євгенія Бош, більшовицька діячка, секретар із внутрішніх справ у першому уряді Радянської Україні.
У 1917-1918 рр. уродженка Очакова керувала більшовицькими збройними загонами в Україні, згодом займалася партійною роботою у Пензі, Астрахані, Чернігові, Москві

1930 - вийшла постанова ЦК ВКП (б) "Про темпи колективізації та заходи допомоги держави колгоспному будівництву".
Як було сказано в "Короткому курсі історії Всесоюзної комуністичної партії (більшовиків)", у ній була закріплена політика ліквідації куркульства як класу.
Області СРСР були розбиті на три групи з точки зору темпів колективізації. У найважливіших зернових районах - Північному Кавказі (Кубань, Дон, Терек), Середній та Нижній Волзі - ЦК пропонував закінчити колективізацію навесні 1931 р., в Україні, Центрально-Чорноземній області, Сибіру, Уралі, Казахстані та інших зернових районах - навесні 1932 р. В інших областях, краях і республіках (Московська область, Закавказзя та Середня Азія) - до кінця п'ятирічки, тобто в 1933 р.

1939 - Державне расове бюро Німеччини визнало караїмів не євреями ані за віросповіданням, ані за расою

1949 - створено Раду економічної взаємодопомоги (РЕВ), до якої увійшли 11 країн соціалістичного табору на чолі з СРСР

Будинок РЕВ у Москві нагадував розкриту книжку. Тепер тут мерія Москви

1956 - до берегів Антарктиди доставлена перша радянська Комплексна антарктична експедиція

1964 - уперше в історії папства Папа Римський Павло VI прибув до Ізраїлю

1970 - Луганськ перейменований у Ворошиловград

1972 - у США почалися роботи зі створення космічного корабля багаторазового використання

1977 - заарештовані лідери Української Гельсінкської спілки Микола Руденко й Олекса Тихий

1991 - на телеканалі "Останкіно" вперше вийшла аналітична програма "Підсумки" з Євгеном Кисельовим

1993 - в Україні створена Комісія з повернення культурних цінностей

1994 - помер Петро Вескляров, український актор театру й кіно, заслужений артист України.
Телевізійний казкар Дід Панас, легендарний ведучий програми "На добраніч, діти!"

1997 - Росія оголосила про виведення військ з території Чечні, що стало формальною ознакою закінчення невдалої дворічної російсько-чеченської війни

2001 - Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти віце-прем'єра Юлії Тимошенко.
Її як колишнього президента корпорації "Єдині енергетичні системи України" звинувачували в контрабанді і фальсифікації документів, а також в ухилянні від сплати податків у особливо великих розмірах. У зв'язку з цим Тимошенко була звільнена з посади віце-прем'єра і заарештована.
У 2005 р. усі кримінальні справи, відкриті проти Юлії Тимошенко з 1995 року, були закриті

Юлія Тимошенко на суді. 2001 р.

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.