28 лютого в історії

1066 - в Англії відкрилося Вестмінстерське абатство (одна з дат)

1533 - народився Мішель Монтень, французький богослов, філософ, есеїст-мораліст, громадський діяч

1654 - польський король Ян II Казимир своїм універсалом закликав запорозьких козаків зберігати вірність Речі Посполитій

1683 - народився Рене Реомюр, французький натураліст, винахідник спиртового термометра та температурної шкали, названої його ім'ям

1693 - народилася Анна Іоанівна, російська імператриця (з 1730) з династії Романових, племінниця Петра I

1732 - у Петербурзі відкрився Кадетський корпус - перший у Росії військовий (сухопутний) навчальний заклад

1825 - укладено конвенцію про розмежування володінь Росії й Англії в Північній Америці

1832 - українська полячка Евеліна Ганська вперше написала листа Оноре де Бальзаку

1835 - перше видання карело-фінського епосу "Калевала"

1849 - до Сан-Франциско із Нью-Йорка на пароплаві "Каліфорнія" прибули перші золотошукачі

1854 - у м. Ріпон (Вісконсін) заснована Республіканська партія США

Прізвисько республіканців - Grand Old Party (GOP),
а емблема - слон

1889 - народився Павло Шандрук, український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, дійсний член НТШ.
Від квітня 1920 р. - командир бригади Третьої Залізної Дивізії. Надалі - на еміграції. Був на польській службі, 1938 р. закінчив польську академію генерального штабу; у польсько-німецькій війні 1939 р. - командир польської бригади.

Генерал Павло Шандрук


Наприкінці 1944 р. за згодою всіх українських угруповань в еміграції очолив Український національний комітет в Німеччині, призначений його президією (із 1945 р.) командувачем Української національної армії, до складу якої увійшла дивізія "Галичина" (як 1-ша Українська дивізія).
Після війни був у полоні, був звільнений за клопотанням генерала Владислава Андерса, якого знав його ще з воєнних дій 1939 р. Із 1949 - у США.
1965 р. став кавалером найвищої військової нагороди Польщі - ордену Virtuti Militari за героїзм 1939 р.

1904 - засновано португальський футбольний клуб "Бенфіка"

1921 - у Кронштадті почалося збройне повстання гарнізону воєнних моряків, які вимагали ліквідації більшовицької диктатури та відновлення основних демократичних свобод

1922 - Велика Британія визнала незалежність Єгипту. Єгипетський султан прийняв титул короля під іменем Фуад I

1933 - після провокаційного підпалу рейхстагу, що відбувся в Берліні напередодні, президент Німеччини Гінденбург підписав указ "Про захист республіки", яким скасовувалися всі основні громадянські свободи.
На знак протесту проти нацизму країну залишив драматург Бертольд Брехт

1935 - у лабораторії фірми DuPont отримали "матеріал майбутнього" - нейлон-66.
Назва "nylon" утворена від двох міст - Нью-Йорка й Лондона

1940 - радянський льотчик-випробувач Володимир Федоров здійснив перший у світі політ на ракетопланері з рідинно-реактивним двигуном

1955 - урочисте відкриття трансконтинентальної залізниці Ханой-Пекін-Москва-Берлін

1986 - у центрі Стокгольма двома пострілами вбито прем'єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного в усьому світі політичного діяча, голову міжнародної неурядової організації "Незалежна комісія з питань роззброєнь".
Убивця утік із місця злочину, його так і не знайшли

1986 - США видали Ізраїлю Джона (Івана) Дем'янюка, уродженця України. Його обвинувачували в тому, що під час війни він служив наглядачем у таборі смерті Треблінка, де за свою жорстокість був прозваний Іваном Грозним.
Через два роки Дем'янюк був засуджений до смертної кари, але ще через п'ять років Верховний Суд Ізраїлю виправдав його. У 2009 р. Штати знову видали Дем'янюка для суду, тепер у Німеччину

1988 - у Сумгаїті (Азербайджан) вчинено погром вірменського населення, в результаті якого, за неофіційними даними, загинуло кілька десятків людей

2006 - помер Олександр Шалімов, визначний радянський і український хірург російського походження, один із засновників української хірургічної школи

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.