Спецпроект

У Балоги вже майже готові возити туристів у Чорнобильську зону

Міністерство надзвичайних ситуацій України закінчує підготовку до регулярного прийому туристів у Чорнобильській зоні відчуження.

Як передає кореспондент УНІАН, про це директор державного підприємства "Чорнобильінтерінформ" Оксана Нор повідомила на прес-конференції.

За її словами, на сьогодні вже проведено усі необхідні дослідження, зроблені радіологічні заміри на території зони відчуження. З огляду на результати цих досліджень, МНС розробило низку маршрутів для регулярного прийому туристів у зоні відчуження.

За словами Оксани Нор, наступний етап підготовки до прийому туристів полягатиме у підписанні договорів з туристичними компаніями, які готові будуть возити туристів на територію ЧАЕС. Вона зазначила, що критеріями відбору таких компаній буде їхній авторитет, а також можливість надати якісні туристичні послуги за низькими цінами.

Відповідаючи на питання журналістів, якою може бути ціна турмаршруту у зону відчуження, директор "Чорнобильінтерінформу" сказала, що остаточну ціну ще не визначено, однак вона несуттєво відрізнятиметься у різних фірм.

Нор також повідомила, що розроблені туристичні маршрути включатимуть відвідування міста Чорнобиль, де зараз проживає частина працівників ЧАЕС, покинутого міста Прип’ять, а також самої ЧАЕС.

Вона зазначила, що перед відвідуванням зони відчуження кожен турист отримає необхідний інструктаж, йому розкажуть про правила поведінки і безпеки у зоні. Вона додала, що за бажанням туристам може бути наданий додатковий захисний одяг.

У свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я та медикобіологічного захисту МНС Петро Волянський повідомив, що усі розроблені маршрути у зону відчуження розроблялися і погоджувалися з Міністерством охорони здоров’я. За його словами, на сьогодні фахівці відзначають, що без ризику для здоров’я у сертифікованих місцях зони відчуження кожна людина може перебувати до п’яти діб.

Водночас начальник Державного департаменту – Адміністрації зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення Дмитро Бобро сказав, що кожна людина перед відвідуванням зони має розуміти, що це її вибір і тому повинна суворо дотримуватись усіх правил безпеки.

Він повторив, що з цими правилами ознайомлять кожного туриста перед початком відвідування зони, а той, у свою чергу, своїм підписом має засвідчити, що ознайомився і буде дотримуватись цих правил.

Бобро додав, що туристичні маршрути розроблені таким чином, що вони не проходять потенційно небезпечними місцями в зоні.

Відповідаючи на питання журналістів, директор "Чорнобильінтерінформу" зазначила, що перед початком регулярного відвідування туристами зони відчуження планується провести рекламну кампанію. Разом з тим вона зауважила, що зона відчуження - це незвичайний туристичний об’єкт, вона не є місцем для якихось розваг.

Тому, за словами Нор, реклама таких туристичних турів зводитиметьсь до інформаційної кампанії про саму аварію на ЧАЕС, про зону відчуження. Вона нагадала, що у 2011 року виповнюється 25 років з моменту аварії на ЧАЕС, і з цієї нагоди також буде проведена широка інформаційна кампанія.

Нагадаємо, що 12 грудня міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога заявив, що держава планує заробляти на організації екскурсій до Чорнобиля.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.