В Україні розпочались зйомки нового документального серіалу про Чорнобиль

У червні в Україні розпочалися зйомки документального проєкту “Чорнобиль”, який знімає кінокомпанія ММД ПРО у копродукції із німецьким продакшном Looks Film. Серіал став переможцем чотирнадцятого пітчингу Держкіно.

Про це повідомляє Локальна історія.

 
Знімальна група серіалу

"Чорнобиль" – документальний серіал, в якому йдеться не лише про трагедію, що сталась на Чорнобильській атомній електростанції, а й про події, які цьому передували.

У кожному епізоді творці фільму покажуть різні етапи історії ЧАЕС: зведення перших реакторів атомної електростанції і їхній запуск, розбудову перспективного міста Прип'ять, катастрофу і її наслідки для теперішнього та майбутнього", – зазначають у статті.

Кінокомпанія ММД ПРО підкреслює, у "Чорнобилі" зібрані свідчення безпосередніх учасників подій – свої історії розкажуть головний інженер ЧАЕС Микола Штейнберг, пожежний Петро Хміль, старший інженер управління на четвертому енергоблоці Олексій Бреус, підполковник ПВС Сергій Володін, партсекретар атомної електростанції Сергій Парашин, гвинтолітник Ігор Письменський та інші.

Окрім того, у проєкті вперше розкриють ексклюзивні архівні матеріали, інформацію з яких замовчували роками.

"Серіал, який кілька років тому випустив канал HBO, знову змусив увесь світ заговорити про наш Чорнобиль. Вважаю, що це чудовий приклад того, наскільки гучно можна і потрібно розповідати про трагедію, яка зачепила не тільки Україну, а й увесь світ.

Не применшуючи зусиль команди і художньої цінності проєкту HBO, зазначу, що цей серіал дещо далекий від достовірності й документальності відтворення подій. Саме тому ми прийняли рішення зняти "нашу відповідь HBO" – документальний серіал про Чорнобиль, який би правдиво, але при цьому у цікавій для широкої аудиторії формі, розповідав про ті події...

Наш "Чорнобиль" – це не серіал про трагедію. Це стрічка, яка показує життя міста-мрії, розкриває передумови і причини трагедії, показує обличчя людей, які вірили в краще майбутнє і будували його, і які все втратили за один день. Наш проєкт – про зв'язок поколінь і зв'язок між подіями тих часів і майбутнім кожного з нас", – каже продюсер проєкту Роман Мартиненко.

Команда проєкту вперше зніматиме ЧАЕС з води, а також зсередини реактора. Уперше відеоінтерв'ю дасть і головна архітекторка Прип'яті Марія Проценко. Ексклюзивний саундтрек, а також музичне оформлення до серіалу пише гурт ONUKA.

"Чорнобиль давно перестав бути просто техногенною катастрофою, він став культурним феноменом. Рефлексуючи на тему цієї трагедії, ми й не помітили, як сильно збагатили не тільки національну культуру, а й світову.

Створили нове життя після катастрофи. Цей серіал – ще одна спроба заглибитися в тему Чорнобиля, а через неї – в людську природу. Нашу з вами природу", – зазначає режисер проєкту Андрій Алферов.

До створення фільму долучились Державне агентство з питань кіно України та німецький телеканал ZDF. Зйомки документального українсько-німецького серіалу "Чорнобиль" триватимуть до кінця осені.

Прем'єру проєкту в Україні запланували на весну 2022 року.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.