Спецпроект

У Запоріжжі відкрили пам'ятник легендарному авіаконструктору

У Запоріжжі на Капустяному кладовищі відбулося урочисте відкриття пам'ятника видатному українському конструктору авіаційних двигунів, голові запорізького конструкторського бюро "Івченко-Прогрес", Герою України Федорові Муравченку.

Відзначити річницю з дня смерті "батька" авіаційних двигунів, встановлених на ряді сучасних авіалайнерів, прибули делегації авіаконструкторів з України та Росії.

У відкритті пам'ятника Муравченку взяло участь кілька сотень його учнів, друзів і колег з України і Росії, повідомляє "Інтерфакс".

За словами учнів Героя України, "в роки розпаду СРСР Ф. Муравченко зберіг інтелектуальний потенціал свого конструкторського бюро і не допустив знищення галузі авіаційного моторобудування".

"Федір Муравченко увійшов в історію авіаційного моторобудування всього світу. У складних умовах, в яких ми опинилися в 90-у роки, колектив його конструкторського бюро зберіг потенціал. І завдяки йому ми сьогодні на пострадянській території маємо тільки два КБ, які продовжують працювати", - сказав президент російської Асоціації "Союз авіаційного двигунобудування ".

Федір Муравченко, український конструктор авіадвигунів

За словами Чуйка, десятки літаків у світі мають двигуни, у створенні яких брав участь українець: "Двигунами його команди оснащені літаки Ан-72, Ан-74, Як-42. Особливо варто відзначити іще одне дітище Муравченко - двигун Д-18 для найбільш вантажопідйомного літака в світі - Ан-124".

Як зазначили на відкритті пам'ятника присутні, найкращий пам'ятник конструктор установив собі сам: "це його двигуни, які піднімають у небо літаки в десятках країн світу".

Федір Михайлович Муравченко помер 8 лютого 2010-го у віці 81 рік.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.