Спецпроект

В Ізраїлі відкриють пам'ятник Червоній Армії

Можливо, вже цього року в Ізраїлі побудують пам'ятник на честь Робітнично-селянської Червоної армії (РСЧА). Меморіал постане на внески, зібрані євреями зі всього світу.

У четвер, 3 березня були оголошені результати міжнародного конкурсу на кращий проект пам'яника на честь перемоги Червоної Армії над нацистами. Переміг проект російських авторів Салавата Щербакова, Михайла Нордницького та Василя Перфільєва.

Російський проект являє собою лабіринт, звиви якого символізують найбільш трагічні події у історії єврейського народу. Лабіринт виходить на відкритий простір, посеред якого здіймаються велетенські крила білого голуба.   

Проект-переможець

Пам'ятник збудують у курортному місті Нетаньї, на территорії уже існуючого меморіального комплекса Бейт Яд Лєбанім (Дім пам'яті), на пагорбі над узбережжям Середземного моря.

Про те, що Ізраель має намір увіковічнити пам'ять радянських воїнів, повідомив прем'єр країни Біньямін Нетаньягу під час зустрічі із російським колегою Володимиром Путіним у лютому минулого року.

"Я планую, щоб це (20-річчя двосторонніх відносин між Ізраїлем і Росією - ІП) було відзначено створенням спеціального пам'ятника в Ізраїлі, який би увіковічнив роль Росії і Червоної Армії у перемозі над нацистською Німеччиною" - цитує прем'єра Нетаньягу радіостанція "Голос России".

Пам'ятник має стати також символем героїчної боротьби і жертовності близька 500 тис. євреїв, які воювали в лавах Червоної Армії.

Не повідомляється, чи в проекті пам'ятника є згадка про роль України в перемозі над нацизмом.

У той же час - коментує польська "Ґазета Виборча" - у країнах колишнього СРСР пам'ятники червоноармійцям все більше руйнують. У 2007 році дипломатичний скандал викликала ситуація навколо перенесення пам'ятника Радянському солдату з центру Таллінна.

У 2009 році був зруйнований пам'ятник радянським воїнам у грузинському Кутаїсі. Медіа також повідомляли про демонтаж пам'ятників радянським воїнам у столицях Узбекистану та Азербайджану.  

 

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.

Прожекти Лаврентія Берії. Уривок з книги Богдана Гориня "Під ковпаком окупантів"

Лаврєнтій Берія — великий фахівець з удосконалення концлагерів ГУЛАГу — після смерти Сталіна раптом із деспота перетворився на "ліберала", захисника несправедливо репресованих, покривджених. Таке перетворення жорстокого чекіста на ліберала не було випадковим: Берія був сповнений віри, що наблизився той час, коли саме він очолить велику державу СССР, тому вирішив змінити про себе громадську думку.