В'ятрович презентує нові сюжети про таємниці КГБ

Історик Володимир В’ятрович, який займався розсекреченням архівів радянських спецслужб, презентує нову книгу "Історія з грифом "Секретно". Нові сюжети".

 

Автор розповідає про минуле України на основі раніше таємних документів КГБ, повідомляє прес-служба ЦДВР.

Як зароджувався один із найвідоміших українських політичних проектів ХХ століття — ОУН? Що приховували тихі будні "застою"? Як разом із "тюрмою народів" розвалювалася найстрашніша спецслужба світу? — про це та багато іншого можна прочитати у книзі В’ятровича.

У книзі — сховані за грифами життєві історії, зокрема Головного командира УПА Василя Кука, дружини Романа Шухевича Наталії, отамана "Поліської січі" Тараса Боровця — "Бульби".

Непересічні перипетії життя простих людей і лідерів підпілля, виклики, які стояли перед солдатами і генералами, фантастичні сюжети обвинувачень, створені звичайними слідчими проти найбільших письменників епохи — історик оприлюднює раніше недоступні справи, заведені "органами".

Обкладинка

Перша книга "Історія з грифом "Секретно" потрапила в ТОП-10 книгарні "Є" та відзначена премією імені Василя Стуса.

Час і місце: четвер, 29 листопада, 18:30. Київ, книгарня "Є", вул. Лисенка, 3.

Участь у презентації візьмуть:  філософ, колишній дисидент Євген Сверстюк; син Головного командира УПА Юрій Кук; редактор рубрики "Погляди" ТСН.ua Орест Сохар.

Модератор: головний редактор "Історичної правди" Вахтанг Кіпіані.

Володимир В’ятрович — кандидат історичних наук, дослідник історії українського визвольного руху. У 2008—2010 роках на посаді директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України провів розсекречення раніше таємних архівів КГБ та організував відкритий доступ до них.

Очолює вчену раду Центру досліджень визвольного руху — неурядової дослідницької установи, яка вивчає різні аспекти визвольної боротьби у XX столітті. У 2010-2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету.

 

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.