Спецпроект

В Москві відкрився музей декабристів. ФОТО

Свідоцтво про довгострокову оренду пам'ятника культури - будинку декабриста Сергія Муравйова-Апостола отримав його нащадок - фінансист і меценат, який живе в Швейцарії, Крістофер Муравйов-Апостол. Нащадок реставрував пам'ятку культури 12 років. Тепер в будівлі відкрилась виставка "Московська садиба: фантазії та набуття".

Про це пишуть "Ведомости".

Для першої виставки в Музеї декабристів, розташованому в садибі Муравйових-Апостолів на Старій Басманній, театральний художник Олександр Боровський вигадав витончене рішення: по анфіладі залів розставлені картонні фігури в костюмах XIX століття. Вони танцюють менует, грають в карти, обідають і фліртують один з одним. Нащадок декабриста Крістофер Муравйов-Апостол, який живе в Швейцарії, 12 років на власні гроші відновлював садибу, і ось тепер вона відкрита для публіки. Центр експозиції - зал з єдиним експонатом: листом арештованого декабриста Сергія Муравйова-Апостола, написаним в січні 1826 року.

Двоповерхова будівля особняка з антресоллю загальною площею 1,1 тисяч кв. метрів на Старій Басманний вулиці - пам'ятник архітектури XIX століття, вцілілий під час пожежі 1812 року. У цьому будинку проживав один з ватажків декабристського руху - Сергій Муравйов-Апостол. У радянський час будівля знаходилась в аварійному стані.

Будинок Сергія Муравйова-Апостола

Під час відновлювальних робіт застосовувалися тільки автентичні матеріали, антикварна російська меблі купувалася на аукціонах.

"У ході реставрації вдалося зберегти справжні елементи пам'ятника в максимальному обсязі. У випадках, коли збереження було неможливо, елементи замінялися аналогічними, виконаними за старовинними технологіями. При цьому будівля оснащена сучасними інженерними комунікаціями", - додав Муравйов-Апостол.

 

Теми

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.