Спецпроект

В московському музеї імені Скрябіна відкриється сенсорна кімната

В московських музеях з'являться класи для інтерактивних занять. Вже в грудні в Музеї ім. Скрябіна відкриється перша віртуальна музична студія з сенсорними підлогою та меблями. В кімнаті встановлять сучасне обладнання, за допомогою якого діти зможуть отримати навички гри на музичних інструментах і навіть записати власну композицію. Допомагати їм у цьому стануть досвідчені педагоги-музиканти.

Про це пишуть izvestia.ru.

Приміщення, призначене для дитячих занять, буде оснащене новітнім обладнанням: інтерактивним столом, підлогою, 3D - проектором, акустичною системою, здатною розпізнавати звуки, і навіть датчиками руху, які допоможуть учасникам управляти проекціями. За допомогою сучасних пристроїв адміністрація планує залучити до музею нових відвідувачів, у тому числі молодше покоління. На інтерактивну техніку музей планує витратити близько 2 млн рублів.

Інтерактивний клас призначений як для дітей від 6 років, яких взяли в музей батьки, так і для школярів, які прийдуть з екскурсією від школи. У першому випадку батьки зможуть залишити дітей у цьому класі на той час, поки самі будуть слухати музику в інших залах. З маленькими відвідувачами займуться педагоги з музичною освітою. Замість справжніх інструментів буде використовуватися інтерактивне обладнання. Поверхня столу і полу будуть представляти собою щось на зразок гігантських екранів -планшетів, на які встановлять програми з музичними інструментами, на яких діти і будуть грати. На інтерактивній підлозі буде встановлена ​​програма, що дозволяє створювати мелодію за допомогою танцю. Твір, який вийде в результаті заняття, можна записати і забрати додому на пам'ять.

 Скільки коштуватиме відвідування класу , поки невідомо.

Сенсорні меблі вже використовують в музеях за кордоном: у Музеї мови в бразильському Сан-Паулу є інтерактивний стіл. На ньому можна збирати слова з букв алфавітів різних мов, обмінюватися ними з іншими відвідувачами, разом складати фрази. Так люди дізнаються про норми мови, програма пояснює, як правильно пишеться і використовується те чи інше слово, розповідає, звідки воно сталося .

Теми

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.