Спецпроект

БУДИНОК КАНТА ПІД КАЛІНІНГРАДОМ ГИНЕ. Фото

У Калінінградській області (Росія) майже перетворився на руїни будинок, в якому протягом трьох років жив і працював німецький філософ XVIII сторіччя Іммануїл Кант.

Про це повідомляє SmartNews.

Тим часом напівзруйнована будівля в селищі Вєсьоловка Черняховського району Калініградської області [до 1938 року цей населений пункт на території німецької провінції Східна Пруссія (Третій рейх) називався Юдшен, з 1938 до 1946 - Кантгаузен - ІП] стала Меккою для туристів, яких бачать тут мало не щодня.

"Приїздять переважно німці, - розповів виданню місцевий житель Сергій Самохін. - Поодинці і автобусами. Ходять, торкаються стін, охають і їдуть".

 

За словами Самохіна, раніше в одній половині дому жила "бабуся з сином", але минулого літа будинок спорожнів і "перетворився на бомжатник".

Тим часом у дому багата історія.

"У XVIII столітті це був будинок настоятеля місцевої парафії. З 1747 по 1751 домашнім учителем у сім'ї пастора Даніел Андерша служив Іммануїл Кант, - розповів краєзнавець та екс-голова Черняховського району Андрєй Віноґрадов. - І інтерес до цього будинку у німців не випадковий. В області залишилося тільки два місця, фізично пов'язаних із Кантом - це його могила в Калінінграді [до 1946 року - Кролевець і Кенігсберг - ІП] і ця будівля".

 

Юдшен - єдине місце, куди за все своє життя від'їжджав з рідного Кеніґсберга великий філософ, розповідають історики.

Будівля горіла у XIX столітті, після пожежі залишилися лише цоколь і фундамент. Стіни відновили згідно з проектом, але скептики вказують, що в будинку все одно не збереглося предметів, якими користувався Кант.

 

У наказі служби держохорони об'єктів культурної спадщини Калінінградської області "Про виявлені об'єкти культурної спадщини" історичний об'єкт значиться під 136-м номером - тобто ремонтувати його будуть не скоро, припускає видання.

Іммануїл Кант (1724-1804) - родоначальник німецької класичної філософії. Автор низки фундаментальних праць - "Критика чистого розуму" і "Критика практичного розуму" і "Критика здатності судження". 12 лютого виповнюється 290 років з дня його народження.

Крім робіт із філософії, розробив космогонічну гіпотезу походження Сонячної системи з гігантської первісної газової туманності. Намітив ідею генеалогічної класифікації тваринного світу - розподілу різних класів тварин за порядком їхнього можливого походження.

Дивіться також інші матеріали за темою "Філософія"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.