Спецпроект

БУДИНОК КАНТА ПІД КАЛІНІНГРАДОМ ГИНЕ. Фото

У Калінінградській області (Росія) майже перетворився на руїни будинок, в якому протягом трьох років жив і працював німецький філософ XVIII сторіччя Іммануїл Кант.

Про це повідомляє SmartNews.

Тим часом напівзруйнована будівля в селищі Вєсьоловка Черняховського району Калініградської області [до 1938 року цей населений пункт на території німецької провінції Східна Пруссія (Третій рейх) називався Юдшен, з 1938 до 1946 - Кантгаузен - ІП] стала Меккою для туристів, яких бачать тут мало не щодня.

"Приїздять переважно німці, - розповів виданню місцевий житель Сергій Самохін. - Поодинці і автобусами. Ходять, торкаються стін, охають і їдуть".

 

За словами Самохіна, раніше в одній половині дому жила "бабуся з сином", але минулого літа будинок спорожнів і "перетворився на бомжатник".

Тим часом у дому багата історія.

"У XVIII столітті це був будинок настоятеля місцевої парафії. З 1747 по 1751 домашнім учителем у сім'ї пастора Даніел Андерша служив Іммануїл Кант, - розповів краєзнавець та екс-голова Черняховського району Андрєй Віноґрадов. - І інтерес до цього будинку у німців не випадковий. В області залишилося тільки два місця, фізично пов'язаних із Кантом - це його могила в Калінінграді [до 1946 року - Кролевець і Кенігсберг - ІП] і ця будівля".

 

Юдшен - єдине місце, куди за все своє життя від'їжджав з рідного Кеніґсберга великий філософ, розповідають історики.

Будівля горіла у XIX столітті, після пожежі залишилися лише цоколь і фундамент. Стіни відновили згідно з проектом, але скептики вказують, що в будинку все одно не збереглося предметів, якими користувався Кант.

 

У наказі служби держохорони об'єктів культурної спадщини Калінінградської області "Про виявлені об'єкти культурної спадщини" історичний об'єкт значиться під 136-м номером - тобто ремонтувати його будуть не скоро, припускає видання.

Іммануїл Кант (1724-1804) - родоначальник німецької класичної філософії. Автор низки фундаментальних праць - "Критика чистого розуму" і "Критика практичного розуму" і "Критика здатності судження". 12 лютого виповнюється 290 років з дня його народження.

Крім робіт із філософії, розробив космогонічну гіпотезу походження Сонячної системи з гігантської первісної газової туманності. Намітив ідею генеалогічної класифікації тваринного світу - розподілу різних класів тварин за порядком їхнього можливого походження.

Дивіться також інші матеріали за темою "Філософія"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.