АНОНС: До Дня Соборності в Києві та інших містах утворять "живий ланцюг"

Дві тисячі киян долучаться до символічного обєднання берегів Києва на згадку 98-мої річниці підписання IV Універсалу об’єднання УНР і ЗУНР у Соборну Україну та розгорнуть 30-метровий прапор України на мосту Патона.

22 січня на  День Соборності в Києві проходитиме 10-та ювілейна акція, що відтворює Акт Злуки – об’єднання правого та лівого берегів Києва "Живим" ланцюгом Соборності" на мосту Патона. Про це "Історичній правді" повідоили організатори акції.

Колони учасників вирушать один одному назустріч з обох сторін Дніпра по північному тротуарі мосту.  Рухаючись назустріч одна одній, колони будуть співати українських пісень та скандуватимуть "Одна, Єдина, Соборна Україна".

 

Після об’єднання обох берегів Дніпра, учасники акції спільно виконають гімн України, а також вшанують пам'ять Героя України, Сергія Нігояна, що був убитий 22 січня 2013 року та всіх борців, що поклали своє життя за Українську Державу, запаливши свічки.

Родзинкою акції стане 30-метровий державний прапор, який утворять учасники. 

На завершення акції о 18:30 відбудеться концерт гурту "TaRuta" в приміщенні "Gyros Food Bar" (пр-т Перемоги, 47а, вхід вільний).

Окрім Києва подібні "живі ланцюги" відбудуться в Харкові, Одесі, Полтаві, Житомирі, Львові, Ужгороді, Сумах, Чернігові, Краматорську та ін. Слідкуйте за оголошеннями в регіонах! 

22 січня, неділя, 9.30

Місце: Збір учасників починається о 9.30 біля двох локацій:  на правому березі - біля станції метро "Дружби Народів", на лівому березі - біля метро "Лівобережна".

Біля мосту Патона збір учасників відбувається до 10:00 на зупинці громадського транспорту біля мосту зі сторони Русанівської набережної (лівий берег) та на в’їзді на  міст Патона (правий берег).

Організатор: Братство козацького бойового звичаю "Спас" і Вадим Васильчук.  

Детальна інформація, акредитація для преси: (068) 856-59-02, (093) 279-45-00, (066) 733-16-14, (050) 742-39-54 

Картинка для камери:  09:30-10:00, місце збору колони на лівому березі (крайня зупинка громадського транспорту перед мостом Патона).

ДОВІДКА:

Живий ланцюг Соборності - символічна акція, яку щороку проводять великі гурти людей, узявшись за руки, згадуючи річницю оголошення 22 січня 1919 року. на Софійському майдані в Києві Акту злуки УНР і ЗУНР. В Україні найбільша така подія відбулася 21 січня 1990 року, близько трьох мільйонів людей взялися за руки, з'єднавши Львів і Київ.

Дивіться також:

Свято злуки. Як це було в 1919 році

Ланцюг єднання в 1990 році. Родинні фото

День Злуки: східняк і західняк сильні тільки один одним

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.