Перший в Україні пам’ятник Петлюрі планують установити у Вінниці

Цього року на День захисника України 14 жовтня у Вінниці заплановане відкриття першого пам’ятника Головному отаманові війська УНР Симону Петлюрі в повний зріст.

Місяць перед тим, 14 вересня, відбудеться презентація пам’ятника, повідомляє вінницький інформаційний портал "Vежа" з посиланням на місцеве видання "Реал".

"Такого пам’ятника в Україні ще немає, тому я вирішив, що потрібно увічнити пам’ять про Петлюру, адже він багато зробив для України. Пам’ятник буде бронзовий. На ньому Петлюра зображений у сидячому вигляді на лавочці. Виготовляли пам’ятник скульптори майстерні "Оврах"", – повідомив "Vежі" вінницький меценат Сергій Капуста.

Фото: Veжа

Автором пам’ятника є скульптор Володимир Оврах та двоє його синів, що також працювали над скульптурою.

"Пам’ятник буде виготовлено у натуральну величину – там Симон Петлюра сидить на лавці. За основу художнього образу ми взяли аналогічне фото. Радилися з цього приводу з істориком Олександром Федоришеним. Вирішили, що буде цікавим художнім поворотом "вставити" у руки Петлюрі карту України, на яку він дивитиметься і бачитиме дві головних позначки – "Вінниця" – тимчасова столиця УНР, – та "Київ" – столиця України, яку тимчасово було захоплено більшовиками в ході історичних подій. А встановити його плануємо на території двору будівлі обласного радіо. Це логічно, адже, як мені розповіли, в цьому будинку знаходився Будинок канцелярії Симона Петлюри у 1920-му році, – каже Володимир Оврах. – З пропозицією створити цю скульптуру до мене звернувся меценат Сергій Капуста. Дуже приємно, що у Вінниці буде така скульптура".

За його словами, пам’ятник виготовлено із бронзи і він уже відлитий. Залишається відшліфувати та скласти докупи всю композицію.

Фото Симона Петлюри, яке слугувало взірцем для пам'ятника

Це буде перший пам’ятник Голові Директорії УНР, який зображатиме його фігуру повністю. Досі існує лише погруддя Петлюри в Рівному, встановлене 2001 року.

Вулиця, на якій розташована будівля обласного радіо, де стоятиме пам’ятник, називається на честь Симона Петлюри. Свою назву вона одержала під час декомунізації вулиці радянського льотчика Валерія Чкалова.

Раніше повідомлялося, що цього року в Вінниці тривали зйомки фільму "Замах на Петлюру". Частина зйомок відбувалася на цій вулиці у цьому ж будинку.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.