22 січня 1918

100 років Української незалежності. ПРОГРАМА подій у Києві

22 січня відзначається 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки. "Історична правда" зробила підбірку найцікавіших заходів, що відбуватимуться в столиці в цей день.

Живий Ланцюг Соборності на мосту Патона – 2018

 

Відбудеться 11-та акція "Об'єднай береги Дніпра "Живим" ланцюгом Соборності". Більше двох тисяч киян долучаться до символічного обєднання берегів Києва на згадку 99-тої річниці підписання Акту Злуки УНР і ЗУНР у Соборну Україну та розгорнуть 30-метровий прапор України на мосту Патона.

Час: понеділок, 22 січня, 7.30

Місце: міст Патона

Детальніше про захід за посиланням.

Проведення Всеукраїнської казначейської акції Об'єднаймо Україну

 

До Дня соборності України казначеї планують встановити новий рекорд - створити найдовший прапор України. Робота над створенням прапору розпочалась з Дня 26-ї річниці Незалежності України.

Починаючи з Донецької та Луганської областей до прапору поступово пришивалися полотна з символікою інших міст та регіонів України. Загалом довжина полотна має сягнути понад 1 кілометр.

Найдовший прапор в Україні буде розгорнуто від Європейської площі у бік Бессарабської (по стороні непарних будинків).

Час: понеділок, 22 січня, 11.00-14.00

Місце: вул. Хрещатик

Детальніше про захід за посиланням.

Виставка "Українська дипломатія 1917–1924 рр.: зародження національних традицій"

 

У Національному музеї історії України діє виставка, що присвячена 100-річчю української дипслужби. Виставка присвячена століттю створення зовнішньополітичного відомства Української Народної Республіки (УНР) – Секретарства справ міжнародних, реорганізованого з Секретарства справ міжнаціональних.

Час: понеділок, 22 січня, 10.00-18.00

Місце: Національний музей історії України , вул. Володимирська, 2

Детальніше про захід за посиланням.

Виставка "100 років боротьби: Українська революція 1917-1921"

 

У Києві триває виставка Українського інституту національної пам'яті "100 років боротьби: Українська революція 1917-1921". Інсталяція розповідає в простій та цікавій формі про події Української революції.

Експозиція з 20 банерів приурочена 100-річчю проголошення Української Народної Республіки. На виставці експонується більш ніж 250 унікальних документів та фотографій.

Час: понеділок, 22 січня

Місце: фасад Головного Поштамту, вул. Хрещатик, 22

Детальніше про захід за посиланням.

Урочистості з нагоди 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки

 

У Міжнародному виставковому конгрес-центрі "Український дім" відбудуться урочистості з нагоди 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки. У заході візьме участь Президент України, перші особи держави, дипломатичні представники іноземних країн та організована громадськість.

Час: понеділок, 22 січня, 12.00

Місце: Міжнародний виставковий конгрес-центр "Український дім", вул. Хрещатик, 2

Вхід на захід за запрошеннями.

Презентація веб-сторінки про події Української революції 1917-1921 років

 

До 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки відбудеться презентація веб-сторінки з матеріалами подій Української революції 1917-1921 років та унікального проекту – інтерактивної карти "Місця пам’яті Української революції 1917‒1921 років".

Час: понеділок, 22 січня, 15.00

Місце: Укрінформ, вул. Богдана Хмельницького, 16/8, перша зала

Детальніше про захід за посиланням.

Церемонія передачі артефактів, знайдених в результаті пошукових робіт на місцях останніх боїв армії УНР

 

У Національному військово-історичному музеї України, з нагоди 100-ліття проголошення незалежності УНР, відбудеться урочиста церемонія передачі артефактів, знайдених в результаті пошукових робіт на місцях останніх боїв армії УНР та відкриття виставки, що присвячена УНР. В заході також візьмуть участь реконструктори Військово-історичного клубу "Повстанець".

Час: понеділок, 22 січня, 16.00

Місце: Національний військово-історичний музей України, вул. Грушевського, 30/1 (вхід з Кріпосного провулку)

Детальніше про захід за посиланням.

Виставка "Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)"

 

У Музеї історії міста Києва відбудеться відкриття виставкового проекту "Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)" за участі 29 музеїв, архівів та приватних збірок з Польщі, США, Швейцарії та України.

Серед представлених раритетів, які за 100 років експонуються вперше, Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР в єдину соборну державу 22 січня 1919 р. із фондів ЦДАВО України, прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку з Музею Війська Польського у Варшаві; меморіальні речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка з Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку; документи про вступ України до Ліги Націй з Архіву офісу ООН у Женеві, державні печатки тієї доби – печатка УЦР, Велика печатка УНР – з колекції Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих.

Час: вівторок, 23 січня, 11.00-19.00

Місце: Музей історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7

Детальніше про захід за посиланням.

Як раніше повідомлялось, 22 січня по всій Україні відкриється виставка "100 років боротьби: Українська революція 1917-1921".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.