У Дніпрі суд вирішуватиме: чи викладати історію України українською?

Завуч дніпровської школи № 108 подала позов на бійця ЗСУ за те, що він “принизив її честь та гідність”, вимагаючи вести уроки з історії України державною мовою.

Про це військовий Дмитро Сундуков написав на своїй сторінці у Facebook, передає Дніпроград.

"Суд відбудеться 29.01 о 10-00 у Самарському суді, м.Дніпро, де я повинен розповісти чому завуч школи №108 не викладає своі години українською (тому що не знає рідноЇ) та чому на час розгляду справи я знаходжусь в армії (в АТО я, тут є більш важливі справи)", - повідомив Дмитро Сундуков.

  Фото із сторінки Дмитра Сундукова у Facebook

Також боєць опублікував скріншоти зі сторінки завуча, на яких зафіксовано як вона вітає усіх із "Днем Перемоги", а також повідомив, що ця особа брала активну участь в організації так званого "безсмертного полку", змушуючи дітей виходити на вулиці Дніпра із "дідивоювалами" на палицях.

"Особа робить "безсмертний полк" вигоняючи діточок з дерев’яшками в руках та плакатами мертвяків російської армії... Вже загинули тисячі українців на Донбасі, а ми робимо на своїй сторінці "безсмертні полки", а на критику вже є позив про наклеп до бійця АТО та його дружини", - підсумував Дмитро Сундуков.

29 січня громадськість дізнається від суду, чи є "приниженням честі та гідності" вимога вести уроки українською мовою в українських школах. 

Нагадуємо, що минулого року у Дніпрі відкрився перший в Україні музей АТО.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.