Розкопки на Поштовій площі в Києві затопило. ФОТО, ВІДЕО

Минулої ночі сильна злива затопила розкопки старовинної вулиці ХІ-ХІІ століть на Поштовій площі в Києві.

Про це повідомляє УКРІНФОРМ  з посиланням на київського краєзнавця і громадську діячку Анабелла Моріна.

"Православних зі світлим святом! Доки б'ють церковні дзвони, працівники комунального підприємства відкачують воду в підземеллі Поштової площі. Залило розкопки більше, ніж під час прориву магістральної труби водопроводу. Також сильно заливало минулої осені. Зараз до води, яка тече по землі, додалися струмки, що стікають по стінах - у тому місці, де вода вже знайшла прохід під час аварії", - написала вона.

Моріна також додала, що система дренажу і водовідведення на Поштовій ручна: "Як заллє - відкачують. На будмайданчику так не повинно бути".

У результаті аварії на водопроводі 9 серпня сталося витікання води, яка заповнила транзитний колектор, що проходить уздовж археологічних розкопок, були переповнені дренажні колодязі.

З грудня 2017 року будь-які будівельні роботи Управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації зупинило, тому через недобудовану дренажну систему і сталося витікання води в підземний простір.

Нагадаємо, 21 червня на пленарному засіданні Київської міської ради депутати ухвалили рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі.

Ухвалене рішення пропонує залучити міжнародних експертів і фахівців із археології та консервації до проведення археологічних розкопок та визначити об’єкти культурної спадщини, які підлягають консервації та музеєфікації на місці.

 

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.