АНОНС: Коло Дзиґи: «Турксиб» feat Bronnt Industries Kapital (UK)

У Києві британський музикант озвучить наживо нецензуровану версію культової німої кінокласики «Турксиб».

Про це "Історичній правді" повідомили у Довженко-Центрі.

 Кадр з фільму "ТуркСиб"

Відомий музичний проект із Бристоля – Bronnt Industries Kapital (Велика Британія) презентує саундтрек до авангардистського шедевру режисера Віктора Туріна "Турксиб" (1929).

Документальний фільм про будівництво Туркестано-Сибірської магістралі, "Турксиб" – нарівні з "Людиною з кіноапаратом" Дзиґи Вертова – вважається найяскравішим зразком радянського кіноавангарду, що суттєво вплинув на подальший розвиток британської кінодокументалістики, ставши культовим в 1930-х в Британії.

Режисер Віктор Турін (1895-1945) кілька років працював сценаристом у Голлівуді, на початку 1920-х повернувся до СРСР, де став одним із провідних адміністраторів Ялтинської кіностудії та зняв 2 українських ігрових фільми. Однак, відомим в історії режисер залишиться саме завдяки "Турксибу".

Відреставрований Британським кіноінститутом (British Film Institute) у 2011 році, "Турксиб" є британською версією фільму, змонтованою у 1930 році документалістом-експериментатором Джоном Ґрірсоном (John Grierson).

Глядачі побачать саме британську стрічку, що відрізняється від радянської стрункішим і логічнішим монтажем, і є більш як на 10 хвилин довшою: вочевидь, в СРСР із цензурних міркувань оригінальну авторську версію фільму було перемонтовано.

"Це один із найкращих музичних супроводів до німого кіно, які я коли-небудь чув. Абсолютне попадання музичного ритму в ритм монтажу в запаморочливих індустріальних сценах, і водночас – тонкий ліризм в пасторальних.

"Турксиб" feat Bronnt Industries Kapital – проект Британського кіноінституту BFI, на котрий ми взорувалися, створюючи наші подальші реставрації німого кіно з новою музикою в циклі Коло Дзиґи: "Земля" feat dakhabrakha, "Хліб" feat Port Mone, "Навесні" feat Александр Кохановский, "Небувалий похід" feat Anton Baibakov. Сподіваюсь, у цих кіноперформансах нам вдалось наблизитись до планки, заданої "Турксибо" у Ґаєвому прочитанні" - прокоментував Іван Козленко, директор Довженко-Центру, куратор програми Коло Дзиґи.

Час: 4 жовтня, четвер, 19:00

Місце: Довженко-Центр, Сцена 6, вул. Васильківська, 1(М. Голосіївська)

Квитки на karabas.com

Акредитація для преси: pr@dovzhenkocentre.org, 063 679 52 49

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.