У Німеччині знайшли посвідчення Путіна на службі в Штазі

У Німеччині знайшли посвідчення Міністерства державної безпеки НДР, видане на ім'я нинішнього президента Росії Володимира Путіна, в Кремлі не виключають, що воно може бути справжнім.

Про посвідчення повідомляє Українська Правда з посиланням на німецьку газету Bild.

 Фото: Bild

У виданні зазначають, що знайшли документ в архівах відділу "Кадри та навчання" колишньої адміністрації Штазі в Дрездені через 28 років після "падіння" НДР.

Посвідчення підтверджує, що колишній офіцер КГБ Путін був також співробітником Служби державної безпеки НДР.

Посвідчення на ім'я майора Путіна було видане 31 грудня 1985 року, й термін термін його дії тривав до кінця 1989 року.

У свою чергу, російське видання ТАСС опублікувало реакцію Кремля. Зокрема, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що посвідчення, цілком ймовірно, може бути справжнім.

"Як відомо, в той час, за часів Радянського Союзу, і КГБ і Штазі були партнерськими службами, тому, напевно, не можна виключати і такого обміну посвідченнями", - сказав Пєсков.

Путін з 1985 по 1990 рік працював в представництві КГБ в Дрездені.

За словами керівника дрезденського відділення по роботі з архівами Штазі Конрада Фельбера, з цим документом Путін міг безперешкодно проходити в установи органів держбезпеки НДР і не повинен був нікому видавати того, що працював на радянську спецслужбу. Це також полегшувало роботу Путіна з вербування агентів в колишній НДР.

Довідково. Штазі – Міністерство державної безпеки Німецької демократичної республіки – таємна поліція, контррозвідувальний і розвідувальний державний орган. НДР існувала з 1950 по 1990 рр.

Нагадуємо, що дані про чотири тисячі агентів КГБ опублікують онлайн у Латвії.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.