Археологи знайшли британське пиво, якому 2 тис. років

У Великій Британії під час ремонту дороги знайшли залишки пива, звареного дві тисячі років тому. Спочатку археологи думали, що це хліб.

Про це пише Бабель із посиланням на the Guardian.

археоботаніст Лара Гонсалес Карретеро під час дослідження знахідки

Фото: Mola Headland / PA

За даними науковців, воно було зварене приблизно в 400 році до Р.Х. Залишки виявили на фрагментах обгорілих елементів стародавнього пристосування для пивоваріння, яке розкопали під час ремонту дороги А14.

Паралельно з дорожніми роботами команда з 250 археологів на чолі з експертами з Mola Headland Infrastructure, установи, до якої також належить Лондонський музей археології, досліджувала 33 об'єкти на 360 гектарах.

Лара Гонсалес Карретеро, археоботаніст із Моли, розповіла, що залишки пива були знайдені разом із залишками хліба та каші.

"Вони виглядають дуже схоже під звичайним мікроскопом, але я змогла провести деякий аналіз за допомогою скануючого електронного мікроскопа [SEM], і є відмінності у внутрішніх частинах фрагментів, пов'язаних із бродінням, що відрізняє їх від хліба і каші", — зазначила вона.

"Це досить унікально. Походження пива дуже давнє, але досі у Великій Британії не було фізичних доказів цього".

Вона сказала, що всі фрагменти містили ячмінь, воду та овес. Дорожній проект уже приніс цілу скарбницю археологічних знахідок, включаючи цілі середньовічні англосаксонські села, 342 поховання, десятки римських брошок, кістяну флейту та останки шерстистого мамонта, вік якого може перевищувати 130 тисяч років.

Також були виявлені: римський склад постачання, рідкісні римські монети третього століття, багато прикрашений гребінь VIII ст. з оленячих рогів і 40 гончарних печей.

Читайте також:

Археологи навчилися визначати стать кремованих людей

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.