Книгу «Степан Бандера» презентували в Івано-Франківську. ФОТО

Сьогодні, 12 червня в Івано-Франківську історик та громадський діяч Микола Посівнич презентував книгу — «Степан Бандера».

У виданні зібрані матеріали про навчання, студентські роки, вподобання, особисте життя та формування Бандери як політичного громадського лідера, інформує Бліц-Інфо.

За словами автора, книга — це 20-річний доробок. У ній можна знайти не лише відомі факти, але й маловідому інформацію.

 
Микола Посівнич

«Цікавим фактом було те, що Бандера змалку мав підприємницький хист. Він був організатором продажу кави у Львові, робив покази фільмів. З іншого боку організовував репетиторські курси, тобто навчав дітей математики, бо добре знався у точних науках. Також він був спортсменом і музикантом. Організовував спортивні змагання, був їх учасником. Через створення цікавих забав влаштовував своє політичне громадське життя», — ділиться Посівнич.

 

Також історик додав, що Степан Бандера вмів організовувати навколо себе молодих та успішних людей. Опинившись в тюрмі, діяч і надалі продовжував розвивати організацію. На заміну собі він обирав ще цікавіших людей.

 
Микола Посівнич та Ярослав Коретчук

У свою чергу, історик, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук наголосив, що знання з книги можна використовувати під час різноманітних екскурсій, адже інформація тут подана у легкій формі.

«Такий формат видання є більш доступним, адже інші книги часто спрямовані для наукового кола та складніші у сприйнятті, а ця подана в легкій формі. Сьогодні інтерес до постаті не зникає. Книга Миколи Посівнича — ще один крок до того, щоб суспільство більше дізналось про особистість Бандери та змогло зробити певні висновки для себе і, можливо, позбулось радянських міфів», — зауважив Коретчук.

Читайте також:

Дружин Бандери і Шухевича зобразили на банках згущеного молока

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.