Книгу «Степан Бандера» презентували в Івано-Франківську. ФОТО

Сьогодні, 12 червня в Івано-Франківську історик та громадський діяч Микола Посівнич презентував книгу — «Степан Бандера».

У виданні зібрані матеріали про навчання, студентські роки, вподобання, особисте життя та формування Бандери як політичного громадського лідера, інформує Бліц-Інфо.

За словами автора, книга — це 20-річний доробок. У ній можна знайти не лише відомі факти, але й маловідому інформацію.

 
Микола Посівнич

«Цікавим фактом було те, що Бандера змалку мав підприємницький хист. Він був організатором продажу кави у Львові, робив покази фільмів. З іншого боку організовував репетиторські курси, тобто навчав дітей математики, бо добре знався у точних науках. Також він був спортсменом і музикантом. Організовував спортивні змагання, був їх учасником. Через створення цікавих забав влаштовував своє політичне громадське життя», — ділиться Посівнич.

 

Також історик додав, що Степан Бандера вмів організовувати навколо себе молодих та успішних людей. Опинившись в тюрмі, діяч і надалі продовжував розвивати організацію. На заміну собі він обирав ще цікавіших людей.

 
Микола Посівнич та Ярослав Коретчук

У свою чергу, історик, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук наголосив, що знання з книги можна використовувати під час різноманітних екскурсій, адже інформація тут подана у легкій формі.

«Такий формат видання є більш доступним, адже інші книги часто спрямовані для наукового кола та складніші у сприйнятті, а ця подана в легкій формі. Сьогодні інтерес до постаті не зникає. Книга Миколи Посівнича — ще один крок до того, щоб суспільство більше дізналось про особистість Бандери та змогло зробити певні висновки для себе і, можливо, позбулось радянських міфів», — зауважив Коретчук.

Читайте також:

Дружин Бандери і Шухевича зобразили на банках згущеного молока

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.