Понад 2300 нових фото з місця теракту 11 вересня 2001 року опублікували в США. ФОТО

Архівісти оприлюднили близько 2,5 тис. фотографій, знятих майже відразу після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, США.

Як повідомляє «TheБабель» із посиланням на BBC, архівісти купили на розпродажі CD, на яких були знімки з так званого Граунд Зіро — ділянки, де раніше стояв зруйнований у 2001 році Всесвітній торговий центр.

 
Flickr / Jason Scott

Диски були в поганому стані, але архівістам все ж вдалося відновити дані. Зберегти вдалося 2 389 фотографій.

Скоріше за все, фотографії наслідків катастрофи зробили будівельники, які допомагали прибирати завали будівель.

 
Flickr / Jason Scott
 
FLICKR / JASON SCOTT

На фото можна побачити як сам Граунд Зіро, так і техніку, яка прибирала на міці трагедії. Також є фото згори, на яких можна побачити масштаб катастрофи.

«Ніхто не звертав уваги на ці фото. Дуже ймовірно, що вони так і лежали б, якби ми не пішли [на розпродаж]», — сказав Джонатан Берджесс, чий колега Джейсон Скотт знайшов на розпродажі диски зі знімками.

 

Flickr / Jason Scott

Чоловікам не вдалося знайти автора фото чи когось із його родичів.

 
Flickr / Jason Scott
 
FLICKR / JASON SCOTT

11 вересня 2001 терористи «Аль-Каїди» захопили рейс авіакомпанії American Airlines і влаштували зіткнення з Північною вежею. Через сімнадцять хвилин друга група терористів врізалася на такому ж викраденому літаку рейсу в Південну вежу. Внаслідок нападу загинуло близько 3 тис. людей. Головним організатором теракту був лідер «Аль-Каїди» Усама бен Ладен.

Як повідомлялося, портал державних архівів Польщі виклав скани 37 мільйонів документів.

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.