Ніхто не насмілиться скасувати вітання "Слава Україні!" - генерал Забродський

Нардеп "ЄС" прокоментував скасування дії "Стройового статуту", який вводив бойове вітання.

Скасування бойового вітання "Слава Україні – Героям слава!" – не буде. Навряд чи хтось насмілиться зазіхнути на бойове вітання, яке вже визнане українськими воїнами. Таку думку висловив народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" генерал-лейтенант Михайло Забродський, повідомляє 5-й канал.

 

"Зараз піднімається чимала хвиля обурення тим, що нещодавно Верховна Рада голосуванням майже всього залу скасувала дію "Стройового статуту". Основна претензія, яка висувається до законотворців – це те, що разом із "Стройовим статутом" відмінилося славне нещодавно введене бойове вітання "Слава Україні – Героям слава!", – пояснив Михайло Забродський.

Він додав: "Одразу хочу сказати: відміна "Стройового статуту", а точніше позбавлення його статусу закону України не має нічого спільного з метою відмінити вітання, яке було нещодавно введене і вже встигло прижитись у Збройних силах України".

Забродський також заявив: "Особисто в мене немає жодного сумніву, що ніхто не буде зазіхати на те, щоб вітання, яке було введене і прижилось з Збройних Силах, перестало застосовуватись або припинило існувати.

Впевнений, що в керівному документі, над яким зараз працюють в Міністерстві оборони і в Генеральному штабі Збройних сил України, всі ці моменти будуть врегульовані".

Забродський зазначив, що до 1 березня мають бути розроблені нормативні документи, які впорядкують ці питання: "По-перше, до першого березня діє попередня редакція статуту, яка чітко визначає виконання стройового вітання, і зокрема вітання "Слава Україні – Героям слава!".

Цим самим законом Кабінету Міністрів України, а саме Міністерству оборони доручено до 1 березня розробити свій документ, який би визначав всі положення, які до останнього часу містились у "Стройовому статуті", – відповідно і порядок вітання військовослужбовців, військових підрозділів", – повідомив Забродський.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.