Оцифровані архіви Санкт-Петербурга доступні онлайн

Архіви російського Санкт-Петербурга надали безкоштовний віддалений доступ до низки своїх оцифрованих фондів до 30 квітня. Такий крок пов’язаний з оголошенням карантину під час пандемії коронавірусу, коли доступ відвідувачів до читальних залів обмежений.

Архіви російського Санкт-Петербурга надали безкоштовний віддалений доступ до низки своїх оцифрованих фондів до 30 квітня. Такий крок пов'язаний з оголошенням карантину під час пандемії коронавірусу, коли доступ відвідувачів до читальних залів обмежений.

Про це повідомили на сайті архівів Санкт-Петербурга.

В акції безкоштовного доступу візьму участь фонди Центрального державного архіву Санкт-Петербурга, Центрального державного історичного архіву, Центрального державного архіву науково-технічної діяльності й Центрального державного архіву літератури й мистецтва.

Центральний державний архів Санкт-Петербурга (рос. ЦГІА СПб) пропонує ознайомитися з персональними документами першої половини ХХ століття.

Це 7,7 тисяч книг записів актів цивільного стану Петрограда (Ленінграда) і Петроградської (Ленінградської) губернії за 1918-1924 роки (архівна колекція Р-6143). Крім того — три фонди облікових партійних й комсомольських документів за 1917—1938 роки.  

Реєстраційні картки, партійні й комсомольські квитки містять основу біографічну інформацію про їх власників, а також у багатьох випадках – фотокартки. Їм можна знайти у таких фондах:

·         Ф. Р-9087. Колекція облікових партійних документів членів і кандидатів у члени РСДРП(б) — РКП(б) — ВКП(б) (1917—1926 рр.).

·         Ф. Р-9088. Колекція облікових карток членів і кандидатів у члені партії зразка 1926 р.

·         Ф. Р-9089. Колекція облікових комсомольских документів членів і кандидатів у члени РКСМ—ВЛКСМ (1918—1938 рр.)

Партійний квиток РСДРП
Партійний квиток РСДРП
ЦГАИПД СПб, ф.Р-9087, Оп. 1., Спр. 373, Арк. 42

Центральний державний архів кінофотофонодокументів Санкт-Петербурга (ЦГАКФФД СПб) надав доступ до 268 255 світлин і позитивів, частина з яких має стосунок до історії України. Наприклад, в альбомі "VII (корпусний) авіаційний загін" (№ П18) можна знайти численні знімки військовиків Російської імператорської армії, зроблені на фронті Першої світової війни в сучасній Львівській області й місті Перемишлі впродовж 1914—1915 років.

Група військових льотчиків на аеродромі у с.Підгайчики в окупованій росіянами Галичині. 1914-1915 рр.
Група військових льотчиків на аеродромі у с.Підгайчики в окупованій росіянами Галичині. 1914-1915 рр.

Оцифровані фонди Центрального державного історичного архіву (ЦГІА) СПб містять:

·         Метричні книги православних, римо-католицьких, євангелічно-лютеранських храмів, синагог тощо від першої третини XVIII століття жо 1917 року.  

·         Сповідні розписи православних церков до 1865 року (опис 112 фонду 19 (Петроградська духовна консисторія).

·         Цвинтарні документи (відомості й алфавіти похованих, книги куплених місць тощо) Волковського євангелічно-лютеранського (фонд 373), Смоленського євангелічно-лютеранського (ф. 452), Міського Преображенського (ф. 455), Смоленського православного (ф. 457) кладовищ, кладовища Новодєвичого монастиря (ф. 639), Митрофаньєвського православного кладовища (ф. 640), Большеохтінського православного Георгіївського кладовища (ф. 641), Міського Успенського кладовища (ф. 642), Волковського православного кладовища (ф. 643), Міського єврейського Преображенського кладовища (ф. 1023).  

·         Ревізські казки (переписи оподатковуваного населення XVIII – першої половини XIX століття) фонду 479 Петроградської казенної палати та ряду повітових казначейств. Перевірити, які саме документи викладені відскановані й викладені на порталі, можна в розділі "Просмотр дел и документов".

 

Метричний запис про народження Миколи Гумільова
Метричний запис про народження Миколи Гумільова
ЦГИА СПб, ф. 19, Оп. 126, Спр. 1155, Арк. 20зв.-21.

Відкрився також доступ до 1382 документів з опису 1-1 фонду Р-369 Арктичного й антарктичного науково-дослідного інституту (рос. ААНІІ) Центрального державного архіву науково-технічної документації Санкт-Петербурга (рос. ЦГАНТД СПБ) зі звітами про підготовку та результати експедицій, життя інституту тощо .

Зокрема у відкритому доступі будуть радіотелеграми першої в історії міжнародної операції з порятунку експедиції Умберто Нобіле 1928 року (півтори тисячі учасників).

А також – один великий документ з Р-275 "Санкт-Петербурзький науково-дослідний інститут комунального господарства", який містить найповнішу узагальнюючу інформацію про сніг, кригу й можливості укріплення крижаного покрову для організації "дороги життя" в Ленінград, заблокований німецькою армією під час Другої світової війни.

Фонди Центрального державного архіву літератури й мистецтва (ЦГАЛІ СПб) дають змогу ознайомитися з документами, які стосуються охорони пам'ятників, діяльності музеїв, театрів і мистецького життя Петрограда (Ленінграда) 1917—1920-х років. У віддаленому доступі наразі доступні:

·         Ф. 32 – Товариство вивчення, популяризації і художньої охорони Петербурга, 1917—1929 роки;

·         Ф. 36 – Державний музейний фонд, 1917—1929 роки;

·         Ф. 260 – Управління ленінградських державних театрів, 1918—1936 роки.

·         Ф. 283 – Ленінградський обласний комітет профспілки працівників мистецтв (СОРАБІС), 1917—1953 роки.

·         Ф. 285 – Державний музей революції (нині Державний музей політичної історії Росії).

Повний перелік електронних копій архівних документів можна переглянути на сторінці сайта "Архіви Санкт-Петербурга". Доступ до них відкритий для всіх користувачів, зареєстрованих на сайті.

Лист Казимира Малевича
Лист Казимира Малевича
ЦГАЛИ, Ф. 283, Спр. 2355, Арк. 156.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.