На Львівщині зчинився скандал навколо ремонту будинку ХІХ століття

У селі Созань Старосамбірського району на Львівщині провели ремонт фасаду будівлі місцевого психоневрологічного інтернату. За відгуками будинок австрійської доби втратив автентичність, а його вигляд зіпсовано

10 червня Старосамбірська районна рада на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила про завершення ремонту будівлі психоневрологічного інтернату у селі Созань. На це витратили 274,6 тис.грн.

Повідомлення супроводжувалось фото будівлі до та після ремонту.

 

Зображення викликали шквал критики через втрату будівлею автентичності. Виявилось, що відремонтована будівля зведена приблизно у 1848 році.

Будівля в ході ремонту була утеплена пінопластом. Також знесено балкон та приховано псевдовікна. Унаслідок цього будинок втратив вигляд "історичного" і тепер виглядає як новозбудований.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Холод зауважив, що це приміщення не вважається памʼяткою історії чи архітектури. І додав: "вірогідно, що ця будівля заслуговує бути пам'яткою. Розпочати процедуру внесення його (і подібних споруд) до числа нововиявлених пам'яток може кожен орган місцевого самоврядування. Ініціатором може стати також і громадська структура. Навіть тепер не пізно створити комісію та обстежити, чи післявоєнна реконструкція і свіжі ремонти ще не перекреслили такої перспективи".

Далі йшло пояснення, що органам місцевого самоврядування невигідно клопотатися про надання історичним спорудам статусу памʼяток,адже це значно здорожчує їх ремонт та утримання.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.