АНОНС: Пресконференція щодо маніпуляцій довкола будівництва Меморіалу Героїв Небесної Сотні

Національний музей Революції Гідності заявляє про маніпуляції навколо будівництва Меморіалу та надає докази цього

25 листопада о 13:00  в У К Р І Н Ф О Р М (Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16), а також онлайн на сторнці сайту Музею Майдану відбудеться пресконференція Національного музею Революції Гідності.

 

Напередодні Дня Гідності та Свободи СБУ разом із Нацполіцією провели обшуки офісів Національного музею Революції Гідності й квартири генерального директора цієї інституції Ігоря Пошивайла.

Підстава – ухвала суду в рамках кримінального провадження щодо спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні. Головне звинувачення, яке публічно лунає від правоохоронних органів: на будівництво були виділені кошти, частину із них витрачено, а меморіалу досі немає.

Дії Національного музею Революції Гідності цілком законні й прозорі. Базуються виключно на визначених законом процедурах. Єдиною перешкодою для будівництва меморіалу є арешт земельної ділянки, накладений за клопотанням Генеральної прокуратури.

Майже два роки поспіль Музей безперервно інформує про перепони будівництва громадськість, та всі органи влади, дотичні до питань будівництва: прокуратуру, Нацполіцію, уряд, президента. Однак для широкого загалу стан справ став відомий лише внаслідок інформаційної кампанії з дискредитації Музею та самої Революції Гідності. 

Музей готовий спростувати поширені звинувачення антидержавної деструктивної дії. Важливо розуміти, що будівельна організація-підрядник перебуває у повній готовності до робіт. Після зняття арешту Меморіал може бути збудований за пів року.

На пресконференції буде озвучено факти, продемонстровано матеріали і документи, які спростовують маніпуляції довкола питання спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні.

Спікери:

Ігор Пошивайло – генеральний директор Національного музею Революції Гідності
Антон Дробович – голова Українського інституту національної пам'яті
Дмитро Цвітненко – юрист Національного музею Революції Гідності

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.