Британська бібліотека загубила записники Дарвіна вартістю у мільйон фунтів

Бібліотека Кембриджського університету оголосила, що дві записні книжки британського науковця-природознавця Чарльза Дарвіна вартістю один мільйон фунтів (понад 1,3 мільйони доларів США) зникли безвісти протягом 20 років

Як пише BBC, одна з записних книжок містить начерк Древа життя ученого XIX століття, який досліджував еволюційні відносини між видами. Після "ретельного пошуку" куратори бібліотеки дійшли висновку, що вони, ймовірно, були вкрадені і попросили про допомогу у пошуку.

Востаннє записники бачили в листопаді 2000 року після "внутрішнього прохання" прибрати їх зі спеціального сховища рукописів для фотографування. Їх перевели до тимчасової студії, яка тоді знаходилася у будинку на території університетської бібліотеки, оскільки там йшли будівельні роботи. Лише у вересні 2020 року під час "планової перевірки" з'ясувалося, що вони зникли безвісти.

"Ми знаємо, що вони були сфотографовані в листопаді. Але ми не знаємо, що сталося відтоді до січня 2001 року, коли було встановлено, що вони не на своєму місці на полицях. І ми боїмося, що в записах, які залишилися, немає нічого, що розповіло б нам більше", — заявили у бібліотеці.

Самі блокноти є невеликими, розміром з листівки. Вони зберігалися у зробленій на замовлення синій коробці розміром з книгу в м'якій обкладинці.

Сторінка із записника Дарвіна
Сторінка із записника Дарвіна

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.