Анджеліна Джолі продала на аукціоні картину Черчилля за рекордну для його робіт вартість

Акторка Анджеліна Джолі продала картину колишнього премʼєр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля «Мінарет мечеті Аль-Кутубія» за рекордні для його робіт $11,5 мільйона (£8.3 million).

Про це повідомляється на сайті аукціонного дому Christieʼs.

 

Спочатку полотно, на якому зображена мечеть XII століття в Марракеші з Атласькими горами на задньому плані, оцінювалося у $2—3,4 млн (£1,5—2,5 млн).

Черчилль намалював цей пейзаж у січні 1943 року після зустрічі з президентом США Франкліном Рузвельтом в Касабланці, де відбувалися перемовини керівників країн антигітлерівської коаліції. Два лідери відвідали Марракеш після конференції, щоб Черчилль зміг показати Рузвельту красу міста.

Після цього британський премʼєр намалював пейзаж і подарував його Рузвельту на згадку про поїздку, потім полотно перейшло у спадок його сину Елліоту.

Картина була єдиною, створеною Черчиллем у період Другої світової війни, хоча загалом він за все своє життя намалював понад пів тисячі робіт.

Згодом, за даними CNN, у 2011 році Бред Пітт придбав картину у торговця антикваріатом Білла Рау як подарунок Джолі. Пара розлучилася у 2016 році після двох років офіційного шлюбу.

Рау розповів, що син Рузвельта продав картину в 1960-х, а потім вона більше пʼяти десятиліть зберігалася у Новому Орлеані.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.