АНОНС: Круглий стіл «Праведники народів світу та інші рятівники євреїв з України: контекст і процедурні вимоги отримання звання»

14 травня у межах Всеукраїнського онлайн-марафону «Українці-рятівники. Марафон історій» відбудеться круглий стіл «Праведники народів світу та інші рятівники євреїв з України: контекст і процедурні вимоги отримання звання»

Початок об 11:00. Онлайн-трансляція круглого столу відбудеться на офіційному каналі інституту в ютубі.

 

Учасники події торкнуться тем:

  • особливості порятунку євреїв у різних регіонах України та в міжнародному вимірі: чи були вони та чим зумовлені;
  • процедурні вимоги та міжнародний досвід щодо надання звання "Праведник народів світу" та встановлення фактів порятунку євреїв у роки Голокосту;
  • Яд Вашем і проблема присвоєння звання Праведника митрополиту УГКЦ Андрею Шептицькому та священнику Омеляну Ковчу;
  • невизнані рятівники: історія, причини, кількісні показники, практики вшанування / невшанування.

Учасники:

  • Антон Дробович (Український інститут національної пам'яті)
  • Самуель Барнаї (Єврейський університет в Єрусалимі, член комісії Меморіального комплексу історії Голокосту "Яд Вашем" з присудження звання "Праведник народів світу")
  • Катя Гусарова (Меморіальний комплекс історії Голокосту "Яд Вашем")
  • Юлія Гольденберг (благодійний фонд "Заради тебе")
  • Олександр Пастернак (Національний музей історії України в Другій світовій війні)
  • Іван Патриляк (Київський національний університет ім. Тараса Шевченка)
  • Юрій Скіра (Український католицький університет)
  • Ігор Щупак (музей "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні", Український інститут вивчення Голокосту "Ткума")

Організатори: Український інститут національної пам'яті, Національний музей історії України у Другій світовій війні, БФ "Заради тебе".

ЗМІ для презентації події доступний додатковий кейс (тизер, відеоісторії, детальна програма).

 

Контакти організаторів:

тел.: (067)459-55-11; (097)144-89-38.

e-mail: info@warmuseum.kiev.ua

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.