АНОНС: Історичний фестиваль LEGIO HISTORICA VI 12 червня 2021 року: нарешті надворі!

Приготувати та спробувати автентичні українські страви, потримати в руках справжню зброю та військове спорядження, послухати, як провідні українські молоді дослідники змагаються на онлайн-батлі, подивитись документальний фільм під відкритим небом, фланувати київськими вулицями на екскурсіях – те, що так теж можна розповідати про історію доводить фестиваль LEGIO HISTORICA, що вшосте відбудеться у Києві 12 червня 2021 року

LEGIO HISTORICA – ініціатива, що виникла у 2017 році: її авторами стали тодішні студенти та викладачі історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Їх непокоїло, що історії надзвичайно мало у публічному просторі, хоча попит не неї є. Історики давали нагора, здебільшого, традиційні речі (наукові праці, виступи на конференціях), вони були цікаві здебільшого вузькій аудиторії.

Організатори прагнуть довести дослідникам, що вони самі є прекрасними популяризаторами свого доробку, а широкого загалу – що історики не нудні, а цікаві і роблять дуже важливі речі.

 

Шостий фестиваль, що відбудеться у Києві 12 червня, пройде одразу у трьох форматах:

-10 екскурсій Києвом, партнерськими музеями та установами з 10 до 16 години – кожна з них є авторською і унікальною.

Одна з них буде своєрідним прологом до фестивалю – 11 червня, вперше у цьому році, свої двері відкриває Архів національної пам'яті. Амбітна установа, що знаходиться на території монетно-банкнотного двору НБУ, покликана об'єднати архіви радянських репресивних органів в одному місці.

Гості фестивалю можуть також оглянути таємничу Лису гору та познайомитись з тамтешніми фортифікаційними укріпленнями, побачити унікальну колокцію ікон родини Понамарчуків, пройтися знаковими місцями Києва, пов'язаними з часами великих потрясінь – Першої світової війни та Української революції, дізнатись, як радянська влада перетворювала ВДНГ у "об'єкт поклоніння", пригадати знакові локації Революції Гідності та дізнатись, як жили студенти і викладачі Київського університету, флануючи коридорами "Червоного корпусу";

 

- "Радіо LEGIO" з 10.00 до 15.00 – наші ведучі у студії спілкуватимуться з дослідниками та експертами про справді актуальні теми у сфері історії та гуманітаристики. Зокрема до нас завітають автори популярного телеграм-каналу "Old York Times" Антон Процюк та Захар Процюк, творець YouTube-каналу "Світлотінь" про історію України Віталій Петрушко і багато інших.

 

- Історична вечірка "LEGIO HISTORICA: Reunion Party" розпочнеться яка о 16.00 у Хаті на Пріорці - філії Національного музею Тараса Шевченка (Вул. Вишгородська, 5).

Reunion Party - це:

- можливість відвідати сам музей;

- екскурсія про перебування Шевченка у Києві;

- ваша улюблена військово-історична програма (реконструктори);

- "живий музей" з автентичними історичними артефактами;

- кулінарна програма (дещо новеньке));

- кінопоказ;

- історичний стендап-батл крутезних дослідників і дослідниць;

- неформальна атмосфера та спілкування.

На вечірці будуть дотримані усі карантинні вимоги, тому кількість відвідувачів обмежена.

 

Лінк на подію у Фейсбуці з усіма анонсами і лінком на реєстрацію - https://fb.me/e/2iIz7MVWa

Сторінка проєкту LEGIO - https://www.facebook.com/legiohistorica

Для відвідання екскурсій представниками медіа достаньо зареєструватись у відповідній формі, вони розміщені у анонсах. Для доступу на історичну вечірку просимо написати на електронну пошту legio.historica@gmail.com наступну інформацію:

-       Назву медіа (проєкту, ініціативи, ресурсу, YouTube-каналу тощо);

-       Кількість людей;

-       Імена відвідувачів;

-       Контактні дані.

Контактна особа:

Євгеній Шатілов, координатор фестивалю

Електронна пошта: iovpope@gmail.com

Телефон: 0632357165

Фейсбук: https://www.facebook.com/stupotmundi/

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.