АНОНС: лекція "Шлях до пекторалі"

У переддень Дня Пекторалі відбудеться авторська лекція-мандрівка "Шлях до Пекторалі" наукового співробітника Скарбниці Національного музею історії України, скіфолога та археолога Юрія Полідовича

21 червня 1971 року, 51 рік тому, археолог Борис Мозолевський під час розкопок царського кургану Товста Могила повернув світові неперевершений шедевр скіфо-античної торевтики – золоту Пектораль.
 
У переддень Дня Пекторалі відбудеться авторська лекція-мандрівка "Шлях до Пекторалі"  Юрія Полідовича, наукового співробітника музею, скіфолога та археолога.
Ви більше дізнаєтеся про археолога і поета Бориса Мозолевського, побачите унікальні кадри з розкопок кургану Товста Могилу, переживете неповторну мить, коли було знайдено золоту пектораль, спростуєте небилиці та фейки, що розповідають про неї, та пройдете її колами у пошуках смислів.
Початок лекції "Шлях до Пекторалі" у неділю, 19 червня, о 13:00 за адресою: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Києво-Печерської лаври), Скарбниця Національного музею історії України. Вхід до Лаври через головну браму.
Для участі потрібно попередньо зареєструватися за телефоном (044) 280-13-96.

Вартість участі – 100 грн, для пенсіонерів, студентів, школярів – 50 грн (без додаткової плати за вхід до музею чи до Лаври).

Мальтійський лицар – в оперативній розробці нквс

"Протягом кількох місяців у Парижі існує організована Токаржевським таємна організація під назвою «Орден Св. Юра» (ім’я Петлюри). Ця організація… налічує близько 20 осіб… Мета організації достеменно не з’ясована. Кажуть, що цим таємним товариством керував Василь Вишиваний…"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?