"Всесвітній день вишиванки" отримав престижну європейську премію

Український проєкт "Всесвітній день вишиванки" отримав престижну європейську премію Public Choice Award 2022

26 вересня на церемонії в Празькій державній опері було вручено нагороди 2022 European Heritage Awards / Europa Nostra Awards.

 

European Heritage Awards / Europa Nostra Awards – це найбільша нагорода Європи у сфері культурної спадщини, в рамках якої обирається 30 кращих проектів з усієї Європи. З них 4 лауреати отримують Гран-прі у розмірі 10 000 євро. 

Церемонія зібрала близько 600 професіоналів, волонтерів, шанувальників і прихильників спадщини з усієї Європи. Церемонія стала кульмінацією Саміту європейської культурної спадщини 2022, який проходить у Празі 25-27 вересня.

Лауреатами Гран-прі 2022 року стали:

SILKNOW, ФРАНЦІЯ / НІМЕЧЧИНА / ІТАЛІЯ / ПОЛЬЩА / СЛОВЕНІЯ / ІСПАНІЯ
Лауреат Гран-прі за інновації
Цей дослідницький проект Horizon 2020 створив комплексну інтелектуальну обчислювальну систему, яка виходить за рамки сучасних технологій, щоб покращити наше розуміння та знання європейської шовкової спадщини.

Symphony, ІСПАНІЯ,
лауреат Гран-прі за цифрову трансформацію
Завдяки захопливому аудіовізуальному досвіду Symphony підвищує обізнаність і цінування спадщини класичної музики серед нових поколінь за допомогою найсучасніших технологій.

Річки Софії, БОЛГАРІЯ,
лауреат Гран-прі за соціальну згуртованість і благополуччя.
Завдяки архітектурним втручанням і культурним і освітнім заходам ця ініціатива вперше за 80 років зробила русла річок Софії загальнодоступними. Збільшивши видимість річки в Софії, ця ініціатива допомогла створити соціально згуртоване середовище в місті.

Va' Sentiero, ІТАЛІЯ,
лауреат Гран-прі за сталий розвиток і боротьбу з кліматом
Ця трирічна масова експедиція була здійснена групою молодих ентузіастів, які пройшли та задокументували всю довжину 8000 км Sentiero Italia, найдовшого пішохідного маршруту у світі. Участь взяли 3000 учасників з 10 країн та багатьох місцевих громад. Ця ініціатива є потужним і надихаючим прикладом того, як заохочувати повільну, сталу взаємодію з природною спадщиною та ландшафтами.

Коста Каррас †, Афіни, ГРЕЦІЯ (посмертно)
Лауреат Гран-прі за міжнародні відносини
Понад 50 років Коста Каррас невпинно працював на користь культурної та природної спадщини Греції та Європи, щоб створити більш стійкий, інклюзивний і красивий світ для теперішнього та майбутніх поколінь. . Він був далекоглядним природоохоронцем, видатним істориком і справжнім європейським лідером, який об'єднував і надихав людей у ​​всьому світі через спадщину.

Лауреати Гран-прі були обрані Правлінням Europa Nostra за рекомендацією незалежного журі експертів і отримають грошову винагороду в розмірі 10 000 євро кожен.

Нагороду Public Choice Award 2022 отримав проєкт Всесвітній день вишиванки, УКРАЇНА - щорічне міжнародне свято, яке сприяє збереженню культової української вишиванки як важливого елементу спадщини українського народу. Ця вражаюча ініціатива набрала найбільшу кількість голосів під час онлайн-опитування, в якому взяли участь майже 11 000 громадян з усієї Європи. 

Цього року вперше в історії переможець нагороди Public Choice Award отримає грошову винагороду в розмірі 10 000 євро.

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.