Потьомкіна вийняли з Катерини

Окупанти вийняли рештки Потьомкіна із могили у Катериненській церкві

З Катерининського собору у Херсоні вивезли рештки тіла російського генерала Григорія Потьомкіна. Про це заявив керівник російських окупаційних структур у Херсоні Сальдо.

Тіло померлого у 1791 році фаворита та коханця російської імператриці Катерини ІІ Григорія Потьомкіна було поховано у Катерининському соборі в Херсоні. Спочатку свинцева труна перебувала у спеціальній ніші під підлогою з правого боку від амвону. Поруч з труною була ікона та запалена лампадка. До труни вели підйомні двері. Пізніше труну засипали землею і доступу до неї не було.

Куди росіяни поділи труп Потьомкіна наразі невідомо.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.