На Львівщині замок ХVІІ століття повернули державі

Суд розірвав договір про концесію з приватним товариством та повернув у державну власність замок 17 століття у Львівській області — пам’ятку архітектури національного значення.

Про це повідомляє Львівська обласна прокуратура.

У прокуратурі не вказують, про яку саме пам'ятку йдеться, але з фото можна зрозуміти, що це Старосільський замок.

Правоохоронці встановили, що у 2010 році Львівська обласна державна адміністрація уклала договір концесії з приватним товариством. Компанії передали замок у користування з умовою, що вона проведе часткову реставрацію та буде використовувати будівлю для громадських і культурних потреб.

Однак станом на кінець 2022 року замок досі перебував у аварійному стані.

Також прокурор з'ясував, що концесіонер не уклав охоронний договір, а також договори оренди земельної ділянки та страхування концесії. Відповідно, він не сплачував концесійні платежі, оскільки об'єкт не був введений в експлуатацію.

Старосільський замок вважається одним з найбільших на Львівщині. Він розташований у селі Старе Село неподалік Львова.

Його збудували князі Острозькі у стилі східноєвропейського пізнього ренесансу за участі архітектора Амвросія Прихильного. До нашого часу збереглося лише три вежі замку.

У 2010 році Старосільський замок передали в концесію на 49 років. Концесіонер обіцяв до 2012 року вивести пам'ятку з аварійного стану, до 2013 року — відновити одну з веж, до кінця 2015 року — ввести об'єкт в експлуатацію. Замок мав функціонувати як туристично-відпочинковий центр.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.