Шевченківську премію-2023 вручили у Бородянці

Вперше за 10 років президент України не був на врученні премії.

Про це повідомляє Суспільне.

У Бородянці на Київщині відбулася церемонія нагородження Національної премії імені Т. Шевченка. На заході були присутні лауреати премії та музичні гурти.

Центральна площа у Бородянці стала місцем проведення цьогорічної премії. Дійство відбулося біля памʼятника Шевченка, який був обстріляний під час окупації, але вцілів.

"Шевченко це той, хто промовляє часом, хто промовляє певною рефлексією на те, що відбувається в різні епохи та часи нашого шляху до свободи. І зараз у часу повномасштабної війни очевидно, що цей символ, символ погруддя, коли його прострілювали кулеметами, мені розповідали тут очевидці, вони (окупаційні війська РФ — ред.) стріляли, а він лиш трохи похилився, але він стоїть", — розповів голова комітету Шевченківської премії Євген Нищук.

За словами голови комітету Шевченківської премії Євгена Нищука, грошова премія відбувається поза сценою звичайним перерахуванням коштів. Лауреати самі ж вибирають, куди спрямувати отримані кошти.

Список переможців:

  • Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року за книгу поезій "Орден мовчальниць" отримала Калитко Катерина.
  • Також премію отримали учасники гурту "Хорея Козацька" за аудіоальбом "Пісні Української революції".
  • За книгу "Крім "Кобзаря" Антологія української літератури. 1792 – 1883" у двох частинах премію отримав літературознавець Михайло Назаренко.
  • Також премію вручили журналістові Віталію Портнікову за публіцистичні статті та виступи останніх років.
  • За документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" премію отримала режисерка Ірина Цілик.
  • Переможці отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у розмірі 429 тисяч гривень кожна.
  • Окрім того, було нагороджено лауреатів Шевченківської премії 2022 року.
  • У номінації "Кіномистецтво" премію отримала режисерка Катерина Горностай із повнометражним ігровим фільмом "Стоп-Земля".
  • У номінації "Література" лауреаткою стала Тамара Горіха Зерня з романом "Доця".
  • У номінації "Театральне мистецтво" нагороду отримали Тамара Трунова, Наталка Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос за виставу "Погані дороги" Київського академічного театру драмі і комедії на лівому березі Дніпра.

Національна премія України імені Тараса Шевченка – це державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури. Традиційно лауреатів оголошують 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, однак цього року імена лауреатів опублікували 11 березня, а нагородження відбулося 20 серпня.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.